Parkerade fel – då skrotade p-bolaget Annes bil

Anne parkerade fel – och fick sin bil värd 132 000 kronor skrotad. Sedan krävdes bilägaren på 26400 kronor för bärgningen.
– Jag trodde den blivit stulen och anmälde det till polisen, säger Anne Akre till tidningen Motor.

Hösten 2022 var norska Anne Akre från Farsund på väg till Sörlandet. Men i Romerike norr om Oslo fick hon problem med bilen. Anne blev orolig och körde in på stormarknaden Rima 1000 parkering och ställde sig längst bort.

Därefter lämnade hon platsen för att hämta hjälp. Men när Anne kom tillbaka var bilen försvunnen. Då ringde hon till försäkringsbolaget och anmälde bilen stulen hos polisen. Sedan hände inget på tre månader. Då fick hon reda på att bilen hade blivit avregistrerad och skrotad. Anne Akre blev både förvånad och upprörd och hörde sig för att ta reda på vad som hänt.

Det visade sig att en parkeringsvakt fått span på hennes bil några minuter efter att Anne parkerat den. Eftersom bilen blev stående ringde snart parkeringsbolaget Romerike Kranbilsservice efter bärgare. Hon skulle dessutom betala parkeringsbolaget 26 400 norska kronor för bärgningen.
– Jag hade aldrig kunnat tänka mig att något sådant här skulle kunna hända i Norge, säger Anne Akre.

Hennes bil var värderad till 132000 norska kronor. Dessutom hade hon värdesaker för ytterligare några tusenlappar i bilen. Anne vände sig till advokat Dag Fredrik Boye Josefsen som stämde parkeringsbolaget. 

Men Anne Akre förlorade i tingsrätten och blev dessutom pålagd att betala rättegångskostnaderna. Domstolen slog fast att det inte var parkeringsbolaget, utan bärgningsfirman som skulle rannsakas för händelsen. 

När tidningen Motor rotar i saken visar det sig att bärgningsbolaget upphörde att existera 2005. Men om man tittar på deras faktura så är det samma adress som den verksamma bärgningsfirman Oslo kranbilsservice. 

Men ägaren till den firman hävdar bestämt att Romerike kranbilsservice inte finns kvar längre. Anne Akre har bestridit deras faktura och de har heller inte kommit med några nya krav.  Anne Akre påstås ha fått ett rekommenderat brev och en digital påminnelse om att bilen stod för skrotning. 
– Jag har aldrig sett dem, något rekommenderat brev har inte kommit och jag har inte märkt någon digital avi, i så fall hade jag hämtat min bil, säger hon.

Anne Akre överväger fortfarande om hon ska överklaga tingsrättens dom. Hon har också försökt prata med sin advokat om varför han inte stämde bärgningsfirman, men har inte fått något svar. 
LÄS MER: