Experten: Detta är lika viktigt som olja för motorn

Att ha rätt bensin är minst lika viktigt som att ha rätt typ av olja. Det visar en studie som oljeexperten Lake Speed Jr tagit del av.
– Rätt val av bensin kan minska slitaget i din motor, säger Lake Speed Jr. 

Lake Speed Jr från Youtubekanalen “The Motor Oil Geek” brukar ofta undersöka olika motoroljor. Men i sitt senaste klipp på kanalen gör han något helt annorlunda. Där djupdyker han i sättet olika typer av bensintillsatser kan påverka din motor. För att reda ut det tar han hjälp av en studie som gjordes av det österrikiska företaget Austrian Competence Center för Tribology.
Deras testmetod är verkligen supercool, säger Lake Speed Jr.  

I deras studie har forskarna använt sig av bestrålade kolvringar för att kunna se skillnaden i motorer som använde sig av bensin med friktionsreducerande tillsatser och bensin utan tillsatser. De kom fram till att motorn som använde sig av bensin utan tillsatser hade fyra gånger högre slitage än den andra motorn.
Hur coolt är inte det, säger Speed Jr. 

I en motor är det just vid kolvringarna som det mesta slitaget sker. Alltså är det den platsen i motorn där bränslet och oljan arbetar som hårdast. Därför kan det vara lika viktigt att använda sig av rätt typ av bränsle som att använda rätt motorolja till din motor. 

Vilket bränsle som använder sig av de slitageminskade tillsatserna nämns knappt i klippet. Det enda exemplet vi får av Lake Speed är Shells V-Power Nitro+ bensin, skriver Motor1. Men fler alternativ lär det finnas.
LÄS MER: