Så varnar din motor – precis innan den knäcks

Motorexperten Eric Berg visar upp en motor precis innan den havererar. Vissa av varningssignalerna går inte att missa.
– Jag bestämde mig för att göra en video av denna motorns sista stund och ge den ett ordentligt avslut i över 160 km/h, säger Eric Berg.

På Youtubekanalen “I Do Cars” brukar man ofta få se hur Eric Berg plockar isär olika motorer som gått sönder av olika anledningar. I sitt senaste klipp väljer experten att testa något nytt. Han tänker visa hur en motor och bilens varningslampor agerar precis innan motorn havererar totalt.
– Många undrar nog hur en motor är innan den går sönder och vilka varningssignaler man inte får ignorera innan det är försent, säger han. 

För att visa hur en motor som sjunger på sista versen är har Eric fått tag på en Volkswagen CC från 2013. Bilen är utrustad med en 2,0-liters TSI-motor som körts flera gånger med för lite olja, vilket har orsakat enorma skador. Motorexperten hävdar att dessa motorer är extremt svaga för just dessa oljeproblem och därför är den inte värd att försöka rädda.
– Jag vet att många inte kommer att uppskatta detta klipp, men detta är något jag inte kommer kunna göra ofta, säger Eric. 

I stället väljer Eric att använda den för att visa hur det är innan motorn ger upp helt och bestämmer sig därför för att starta Volkswagenbilen. Det första som händer när han startar den är att instrumentbrädan lyser upp som en julgran. Han går sedan ut ur bilen för att höra motorns ljud extra tydligt.
– Som ni kan höra låter det underbart, säger han ironiskt.

Ljudet som kommer från TSI-motorn är svårt att beskriva, men det är inga behagliga läten som kommer ut. På ett sätt låter det som en motorsåg, men samtidigt känns det taskigt mot sågen.
– Wow, hon har verkligen problem, säger Eric. 

Efter ett tag börjar motorn att ryka innan den ger ifrån sig ett sista läte och dör.
– Det är sånt här som händer när man inte tittar till sin olja- det här hade aldrig hänt om oljan hade varit fylld, säger Eric.
LÄS MER: