VW-anställda hotar gå i strejk: ”Jag är riktigt arg”

Volkswagens bilarbetare hotar att gå i strejk i protest mot uppsägningar och fabriksnedläggningar. Facket drar till och med fram exproprieringen av fackets pengar under tredje riket. 
– Jag är riktigt arg. Så om jag kunde skulle jag sparka styrelsen i röven, ärligt talat, helt ärligt, säger den VW-anställde Franz Onken till Reuters

Att 1000-tals jobb och fabriker ska bort inom Volkswagen i Tyskland har fått källorna att svalla. Alla trodde att de satt tryggt med jobben garanterade till 2029. Aldrig någonsin har en en VW-fabrik i Tyskland lagts ner. Men den en gång så trygga biljätten är i kris och säger sig ha 1-2 år kvar om inget görs. Det har talats om att 30 000 jobb är hotade, en siffra Volkswagen inte vill bekräfta.

Facket avvisar nu alla tillverkarens krav efter att de mött ledningen för samtal. Till att börja med måste de förhandla om kollektivavtalet för 130 000 anställda som företagsledningen nyligen sade upp. Facket håller högsta ledningen som ansvarig för krisen. 
– Stängningar och massuppsägningar kvarstår på bordet, säger Thorsten Groeger, IG Metalls chefsförhandlare till Reuters efter mötet med Volkswagen. 

Chefen för företagsrådet Daniela Cavallo går så långt att hon drar fram Volkswagens expropriering av fackets pengar under tredje riket i ljuset. Företagsrådet är ett organ för medbestämmande som finns i tyska företag. 
– Med en genomsnittlig ränta skulle detta kapital, som nazisterna hade rånat från arbetarrörelsen vid den tiden, ha genererat miljarder euro under decennierna. Dessa pengar, våra pengar, finns i Volkswagen-koncernen idag, säger hon till Reuters.

Redan i veckan demonstrerade 3000 VW-arbetare. I december kan det bli ännu värre, för då hotar IG Metall med storstrejk inom Volkswagen i protest mot uppsägningar och stängningar av fabriker. De brända däcken på Audis nedläggningshotade fabrik i Bryssel kan bara ha varit början. 
LÄS MER: