Nytt mirakelbatteri klarar bara 100 laddningar

I Belgien har forskare tagit fram ett prototypbatteri som kan räckvidden hos elbilar med 50 procent. Däremot har den en livslängd som inte imponerar. I dag klarar den enbart av 100 laddningscykler. 

Titt som tätt annonserar olika forskare från hela världen nya mirakelbatterier som ska utveckla elbilsbranschen. Oftast är dessa batterier av typen solid state, som använder sig av en fast elektrolyt i stället för en flytande version, som finns i de flesta elbilarna i dag i form av litiumjonbatterier. Nu har belgiska forskare från Imec tagit fram ett nytt mirakelbatteri som följer trenden. 

Forskarna från Imec har tillsammans med 13 olika partners tagit fram en prototyp av ett solid state-batteri med en energitäthet på 1070 Wh per liter, vilket innebär att den skulle kunna utöka dagens elbilars räckvidd med ungefär 50 procent. Batteriet är även mindre brandfarligt och att producera det ska kosta mindre än 1700 kronor per kilowattimme att tillverka, skriver AD. 

Bild på Imec:s solid state-batteri. Foto: Imec

Men det nya mirakelbatteriet har en svaghet som är svår att förbise. I dag går det nämligen bara att ladda det 100 gånger innan det dör. Det är något som inte riktigt lever upp till standarden litiumjonbatterier har som brukar klara av 2000 laddningscykler. 

Vi lär nog få vänta några år innan forskarna från Imec kommer kunna installera sina batterier i moderna elbilar. Men några som kommit längre med sina solid state-batterier är Audi som tillsammans med företaget Factorial hoppas kunna installera batteritypen i deras elbilar vid 2030. 
LÄS MER: