Körde 128 km/h – förlorar sin bil värd 1,9 milj

En 22-åring har förlorat sin Mercedes-AMG C63 S värd 1,9 miljoner kronor. Lyxbilen konfiskerades av dansk polis efter att mannen körde i 128 km/h på en 50-väg.
– Det innebär beslag med sikte på förverkande av denna Mercedes, säger Stefan Ladeby, vakthavande befäl vid Köpenhamnspolisen.

I Danmark finns det en lag sedan tre år tillbaka som gör att polisen har rätt att förverka bilar när personer tas fast för grova fortkörningar. Detta fick en norsk man känna på 2021 när hans Lamborghini Huracan Spider värd tre miljoner kronor beslagtogs efter att han tagits fast i Danmark när han färdades i en hastighet uppemot 228 km/h. Nu har det hänt igen. 

För i helgen konfiskerade Köpenhamnspolisen en leasad Mercedes-AMG C63 S från en 22-årig man som deltog i ett gaturace.
– Strax före midnatt får vi kännedom om ett gatulopp runt Norre Voldgade. I det här sammanhanget mäts en bil i en hastighet på 128 km/h och det är på en 50-väg, säger Stefan Ladeby, vakthavande befäl vid Köpenhamnspolisen, enligt Ekstrabladet.

Eftersom mannen körde i 128 km/h betyder det att han körde mer än dubbelt så fort av den tillåtna hastighetsgränsen, vilket gjorde att polisen kunde beslagta den leasade Mercedesen på plats.
– Han åtalas för grov fortkörning, då vi har mätt att han har kört inte mindre än 128 kilometer i timmen på en 50-väg, säger Stefan Ladeby. 

Modellen Mercedes-AMG C63 S har ett nypris i Danmark på 1,9 miljoner svenska kronor. Även om bilen är leasad kommer den att säljas på auktion, vilket den högsta domstolen i Danmark beslutade 2022. Detta kan göra att 22-åringen tvingas betala det fulla värdet på bilen till leasingbolaget som egentligen äger bilen.

Fakta: Detta är vårdlös körning i Danmark

– Att köra med en hastighetsbegränsning på mer än 100 procent. vid körning över 100 km i timmen
– Köra i en hastighet av 200 km i timmen eller mer
– Att köra påverkad med en promille över 2.00
– Oaktsamt dråp under synnerligen försvårande omständigheter
– Att oaktsamt orsaka betydande skada på någons kropp eller hälsa under särskilt försvårande omständigheter
– Särskilt hänsynslös körning
(Utvald bild: Foto: Østjyllands Politi)
LÄS MER: