Ford backar – drar tillbaka snäll PK-image

Ford skrotar sina jämställdhetsplaner och samarbete med HBTQ-grupper.. Beskedet hyllas av högerlobbyn men beklagas av människorättsorganisationer.
– Vi vet att våra anställda och kunder har olika åsikter, sa Fordchefen Jim Farley i ett uttalande.

Ford gör som Harley Davidson och ska bli mindre Woke. I ett uttalande meddelar Jim Farey att man avslutar samarbetet med HBTQ-grupper, samtidigt kommer man inte heller att kvotera vid anställning.
– Vi som kämpar för mänskliga rättigheter kunde inte bli mer besvikna än att Ford drar sig undan sitt ansvar, säger Kelley Robinsin, talesperson för människorättsrörelsen i Detroit.

Från Svenska Ford tvår man sina händer och vill inte vara med i diskussionen.
– Ford kommenterar inte den typen av spekulationer i amerikanska medier, säger Christoffer Strömberg från Ford i Sverige.

Vd Jim Farley.

När polisen i Minneapolis misshandlade George Floyd till döds för fyra år sedan väckte det en proteststorm över hela USA. Många företag gick samman i ett upprop om att man skulle samarbeta för att skapa ett mer jämställt och inkluderande USA.

Bland dem fanns biltillverkarna i Detroit som införde kvotering vid anställningar och arrangerade utbildningar i jämställdhet. Samtidigt inleddes samarbete med grupper som kämpar för HBTQ-personers rättigheter.

Givetvis mötte det här intensivt motstånd från konservativa grupper, som tyckte att det bröt mot grundlagen och var diskriminerande. Högerlobbyn fick vatten på sin kvarn när den amerikanska högsta domstolen rev upp beslut från universiteten att kvotera vid antagning.

Sedan dess har klassiska företag som Harley Davidson, Budweiser och Ford fått utstå hatstormar, ofta påeldad av konspirationsteoretikern och högeraktivisten Robby Starbuck, som också hyllade Fords senaste initiativ.
– Det är inte allt vi vill ha, men det är en bra början, skrev Robby Stabuck på X.

Under tiden sitter Fordledningen klämd mellan två politiska grupper som är rasande på varandra.
– Ford är fortfarande engagerade i att skapa en arbetsplats som är säker och inkluderande för alla och där man tillsammans utvecklar våra modeller, försökte Jim Farey parera beslutet att avsluta sitt jämställdhetsarbete.
LÄS MER: