Popstjärnans Lamborghini såld för jättesumma

En klassisk Lamborghini Miura från 1972 som en gång ägdes av popstjärnan Jay Kay i brittiska bandet Jamiroquai har bytt ägare. Bilen har även varit med och gästat Top Gear, där programledaren Richard Hammond fick äran att följa med på en åktur.

Lamborghini Miura, även kallad den första superbilen, slog till som en blixt från en klar himmel när den år 1966 presenterades för första gången på bilmässan i Geneve. Resten är historia som man brukar säga. 

En del i just den här röda Miurans 52 år långa historia var när den tjänade som den brittiska popstjärnan Jay Kays vrålåk. Bilen köptes när han tillsammans med bandet Jamiroquai nådde toppen av de europeiska topplistorna med låtar som bland annat Virtual Insanity och Cosmic Girl.

Den sällsynta Lamborghinin var en av endast 150 tillverkade modeller, men en välkänd V12-motor som tog den från 0-100 på bara fem sekunder och hade en toppfart på närmare 280 km/h.

Jay Kay, som är en känd motorentusiast och ska ha ägt närmare ett hundratal bilar, fick år 2004 äran att visa upp bilen i ett avsnitt av Top Gear. Där blev det bland annat en rundtur med programledaren Richard Hammond i passagerarsätet.
– Den här bilen var så före sin tid, det är en underbar, underbar sak, sa Jay Kay när han körde bilen i Top Gear.

Men hur underbar den än ha varit så sålde popstjärnan vidare bilen till den brittiska samlaren Michael Cotter, som nu sålde bilen för över 51 miljoner kronor via auktionshuset RM Sotheby’s. I annonsen citerades den brittiska motorjournalisten L. J. K. Setright som beskriver hans resa från Modena i Italien till London 1967 i en Lamborghini Miura.
– Det glada humöret hos en fullblods V12 liknar inget annat inom bilismen. Det är omedelbart, brådskande, tvingande.

Ifall Setright älskade den ursprungliga motorn, hade han förmodligen älskat den ännu i mer i dess ultimata produktionsiteration, SV, som introducerades i Genève 1971. Den var endast tillgänglig på specialbeställning och omkonstruerades i stor utsträckning med ett förstärkt chassi, förbättrad fjädring, större hjul och en trimmad 385-hästkraftsmotor. Av de cirka 900 Miuror som tillverkades var bara 150 av modell SV vilket gör den till extremt sällsynt och en av de mest önskvärda bilarna som finns där ute.

LÄS MER: