Ferrari jagar revansch i Spaniens GP efter mardrömslopp

Efter många incidenter i det blöta racet i Kanada kan ännu ett regnigt race vänta i Barcelona. Ferrari hoppas på att kunna komma tillbaka efter ett mardrömslopp för två veckor sedan. Här är allt du behöver veta inför Spaniens Grand Prix.

GUIDE SPANIENS GP FORMEL 1. Det 1111:e loppet i Formel 1-historien kommer att bjuda på regnigt väder och flera stora förbättringar från toppstallen. Ferrari, McLaren och Red Bull kommer alla med stora uppgraderingspaket, medan Mercedes väljer att inte ändra på sin bil efter en stark prestation i Montreal.

Söndagens Grand Prix i Spanien körs över 66 varv på den 4,65 kilometer långa Circuit de Barcelona-Catalunya. Banan har 16 kurvor som många av förarna känner väl från många år av försäsongstester. Två DRS-zoner och en lång raksträcka vid start/mål ger de bästa omkörningsmöjligheterna på en annars trång bana.

Carlos Sainz. Foto: Ferrari Media

Det blir också den näst sista gången Barcelona arrangerar Spaniens GP innan den nya banan i Madrid tar över värdskapet 2026. Max Verstappen och Red Bull leder för närvarande båda mästerskapen. I förarmästerskapet leder Verstappen med 194 poäng, 56 poäng före tvåan Charles Leclerc, medan Lando Norris ligger trea med 131 poäng. I konstruktörsmästerskapet har Red Bull 301 poäng, följt av Ferrari med 252 poäng och McLaren på 212 poäng. McLaren har haft den bästa formen av alla lag de senaste racen med 88 poäng från de tre senaste tre omgångarna.

Prognosen inför helgens race är fortfarande inte helt spikad, men det verkar som att det kan komma att bli en blöt helg. Redan under torsdagen förväntas kraftigt regn, med fortsatt regn under både fredagen och lördagen. Enligt Formula 1 senaste officiella väderprognos finns det också en 40 procentig chans för regn under söndagens race.

Hålltider Spaniens-GP:

Alla tider i svensk tid

Fri träning

Fri träning 1:
Fredag 21 juni
13:30-14:30

Fri träning 2:
Fredag 21 juni
27:00 – 18:00

Fri träning 3:
Lördag 22 juni
12:30 – 13:30

Kval

Lördag 22 juni
16:00 –17:00

Race

Söndag 23 juni
15:00 – 17:00

Banan

Max Verstappen tog hem segern i Barcelona förra året, med Mercedes-duon Lewis Hamilton och George Russell på en andra respektive tredje plats. Verstappen vann även Spaniens GP året innan.

Däcken som gäller i år är Pirellis hårdaste blandningar: C1, C2 och C3. Max Verstappen innehar banrekordet på 1:16.330 från förra året. Lewis Hamilton och Michael Schumacher delar rekordet för flest vinster på banan, med sex segrar vardera.