Tesla varnar för prishöjning efter chocktullar

Även Tesla ser ut att drabbas av strafftullar för kinesiska elbilar. Tesla Model 3 tillverkas i Giga Shanghai och nu flaggar Tesla för en prishöjning från 1 juli. 

EU:s nya strafftullar som ska införas provisoriskt från 4 juli drabbar inte bara kinesiska företag. Flera biltillverkare med huvudkontor utanför Kina har ändå stor tillverkning i landet. Allra hårdast drabbas nog Tesla, även om tullarna även slår hårt mot Volvo och Polestar. I EU-kommissionens rapport från igår är det ännu inte bestämt vilken strafftull Tesla ska få. 

Tesla flaggar ändå för att de kommer att höja priserna på sin Model 3 som tillverkas i Kina i företagets Giga Shanghai-fabrik. Enligt hemsidan kommer en prishöjning ske redan den 1 juli på grund av förväntade importtullar på bilen. De som hinner ta emot leverans i juni ska dock få det nuvarande priset, företaget anger inte hur stor prisökningen kan bli. 

Tesla Model 3 för Europa byggs vid Giga Shanghai i Kina, medan Model Y byggs i Giga Berlin i Tyskland och slipper tullar.

LÄS MER: