Chocken: Volvos laddhybrid exploderade i garage

En Volvo XC60 laddhybrid exploderade i ett garage. Brandmännen skulle precis börja släckning av den rykande laddhybriden när den flög i luften. Fallet är mycket ovanligt och nu utreds det hur explosionen kunnat inträffa. 

Bränder i laddhybrider och elbilar är betydligt mer ovanlig än de i bilar med förbränningsmotor. Men när det väl händer kan konsekvenserna bli stora. För en dryg månad sedan inträffade ett dramatiskt fall med en Volvo XC60 laddhybrid som exploderade i ett garage i Boulder i Colorado, USA. Bilen trasades sönder helt av explosionen.

Räddningstjänsten larmades till en villa i Boulder där Volvon hade börjat ryka i garaget. Enligt uppgifter laddades bilen vid tidpunkten. De kom fram till platsen och såg rök strömma ut från fordonet. Precis när de skulle påbörja räddningsarbetet i garaget exploderade Volvon och trasades sönder totalt. Som genom ett under skadades ingen av brandmännen av smällen.

Att elbilar och laddhybrider drabbas av batteribränder är ovanligt, att de till och med exploderar är extremt sällsynt. Efter olyckan har utredningar startats i USA för att ta reda på orsaken. Enligt Youtube-kanalen StacheD Training som arbetar med räddningsutbildning kan explosionen bero på fukt i batteriet i kombination med att rökgas samlats i kupén. Batteriet på en Volvo XC60 sitter i mitten av bilen ovanpå chassit, vilket kan ha bidragit till explosionen. En möjlig explosionsorsak är att brandgaser från batteriet trängt in i bilens kupé. 

– Bilen exploderade innan brandkåren kom igång med släckning med vatten. Brandmännen rapporterar att det brann runt högspänningsfrånkopplingen vid baksätet.  Jag skulle inte förvänta mig att detta skulle vara en möjlighet med de flesta elbilar. Det är starkt beroende av fordonskonstruktionen vilken väg batteriet har för att ta bort gas från bilens innerutrymmen. 

– I det här fallet finns högspänningsbrytaren och troligen någon typ av fel som gjorde att gaserna kunder komma in i bilen. Det är ett recept på katastrof att bilen laddades vid sextiden på morgonen, lyckligtvis hade ägaren brandvarnare, säger Patrick Durham som är Captain and Training Officer vid Troy Fire Department i Michigan och ansvarar för youtube-kanalen StacheD Training.

Under måndagen kom uppgifter från ViBilägare att XC60 och flera andra Volvobilar kan drabbas av en vattenläcka ner till elektronik på golvet från takluckan. Om det har något samband med explosionen i Colorado är dock inte klarlagt. Carup har varit i kontakt med Volvo Cars i Sverige som uppger att händelsen utreds i USA och att de inte kommenterar närmare under pågående utredning.
LÄS MER: