Teslas bilfartyg fick vända – fullt av stinkbaggar

Ett bilfartyg lastat med 1000-tals Tesla Model Y har tvingats vända tillbaka till Kina. Fartyget och bilarna var fulla av illaluktande stinkbaggar, upptäckte inspektörer. 

Bilfartyget Glovis Caravel lastat med ett stort antal Tesla Model Y har stoppats och tvingats tillbaka till Kina. Fartyget var på väg mot Australien när australiensiska jordbruksdepartementet gjorde en kontroll. De hittade ett antal skadedjur ombord på båten och på bilarna, uppger Car Expert. Värst var den gulfläckiga stinkbaggen som är en illaluktande skadeinsekt. 

Stinkbaggen hör till den asiatiska faunan och är känd för att avge en hemsk odör när den känner sig hotad. Den förstör frukter som äpple, körsbär, persika och päron genom att suga ut växtsaften med sin nålliknande mun. Baggen kan bitas men är ofarlig för människor. 

Bilartyget Glovis Caravel har en kapacitet på 7000 bilar. Foto: Wikimedia Commons

– Det fanns flera upptäckter, inklusive gulfläckig stinkbugg som utgör ett betydande hot mot Australiens växthälsa och miljö på grund av den skada den kan göra på jordbruksgrödor, frukt och prydnadsträd. Avdelningens primära angelägenhet är hanteringen av biosäkerhetsrisker för att skydda Australien. Godset kan lossas när biosäkerhetsrisker har hanterats till en acceptabel nivå, uppger jordbruksdepartementet. 

Efter att ha cirkulerat utanför Brisbanes kust i veckor tvingades Glovis Caravel till slut att återvända till Shanghai i Kina. Där ska fartyget och bilarna desinficeras för att eventuellt kunna återvända till Australien. Tesla har uppgett för väntande ägare att båten ska få vidare bearbetning innan det återinträder i en australisk hamn.

– Vi undersöker aktivt alla tillgängliga alternativ för att få din Model Y till dig så snart som möjligt. Detta kan inkludera att din beställning flyttas till ett fordon från nästa produktionssats. Mer information kommer att lämnas under den kommande veckan.Tack igen för ditt tålamod, vi förstår att detta har varit en nedslående upplevelse, uppger Tesla i ett meddelande till de som väntar på bilar, uppger Car Expert.