Hyundais djärva drag – nya Santa Fe kantig som en gammal Volvo

Hyundai kommer med ännu en djärvt designad ny modell. Nya Santa Fe liknar mest en Land Rover med kantighet från en Volvo. Bilen får en extra bred baklucka som kan användas som säng eller picknickbord. 

Att säga att Hyundais bilar har ett gemensamt designspråk skulle vara att ljuga. Varje modell tycks ha varit en fest för designavdelningen och har sitt helt egna utseende. De som ritar Hyundais bilar måste ha ett av bilvärldens roligaste arbeten. Nu kommer nya Hyundai Santa Fe som är en total motpol till streamliner Hyundai Ioniq 6.

Helt nya Santa Fe blir en väldigt kantig modell som tycks ha inspirerats av Land Rover och gamla boxiga Volvomodeller. Bilens karaktär är en radikal avvikelse från dagens modell, enligt Hyundai, och det kan vi skriva under på. 

Santa Fe:s design är inspirerad av utomhustrender och en perfekt balans mellan natur och stadsliv, uppger Hyundai. Den ska klara allt från stökiga familjeresor till campingliv. Bilen har fått betydligt längre hjulbas och ett bagageutrymme som ska kunna användas om säng eller fikabord.

Fronten har fått nya strålkastare med H-mönster, något som ska referera till Hyundais H-logotyp. Bakljusen sitter i ett svart band och är även de i H-mönster. De kantiga hjulhusen härbärgerar stora 21-tumshjul. 

Ännu så länge avslöjar Hyundai inte många fakta om nya Santa Fe, men de säger att den sjusitsiga bilen har lång hjulbas och “klassledande” interiörutrymme. Interiören går också i sin egna stil, även om vi ser släktskap med Hyundais senaste Ioniq-bilar. 

Bilen kommer både med bensinmotor och som laddhybrid. Hyundai har inte släppt några data om motorerna ännu, men troligen kommer den med en laddhybriddrivlina på 261 hästkrafter. Idag finns modellen också med en hybridmotor på 1,6 liter och 226 hästkrafter.