Slim Borgudd död – Abba-trummisen blev Formel 1-förare

Legendariske racerföraren Slim Borgudd är död. Den tidigare Formel 1-föraren gick bort i en ålder av 76 år. Han vann flera race i Formel 3 och körde två säsonger i Formel 1. 

Tommy ”Slim” Borgudd var inte bara en mycket duktig racerförare och en av få svenskar som kört i Formel 1, han var även Abbas studiotrummis. Abba blev också vägen in till Formel 1 genom att han efter viss övertalning fick ha Abbas logga på sin racerbil.

– Jag hoppades att Abba, som jag kände och ju var enormt stora i hela världen då, skulle sponsra min satsning mot F1. Jag kontaktade först deras manager Stikkan Andersson – men han bad mig dra åt helvete. Klart och tydligt. Ett par veckor senare träffade jag Benny (Andersson) och frågade samma sak. Jag ville i alla fall kunna använda deras logga på min bil. Benny och jag skakade hand och när jag sedan övertygade Gunter Schmid (däckfabrikant som skulle starta F1-teamet ATS) om att Abba var sponsor till mig så fick jag chansen. Schmid betalade till och med alla mina resor, sade ”Slim” i en intervju med Barometern i somras.

Slim Borgudd i ATS i Formel 1.

Racingkarriären innehåller bland annat säger i det svenska Formel 3-mästerskapet och tredjeplats totalt i 1979 års europeiska mästerskapstävling i formel 3. Det gjorde att han fick tävla i Formel 1 under 1981 och 1982. Han körde för ATS-Ford och Tyrell-Ford. Som bäst blev det en sjätteplats i Storbritanniens Grand Prix 1981. 

Efter Formel 1 körde Slim Borgudd truckracing och blev faktiskt Europamästare två gånger. Han deltog 1993 i British Touring Car Championship i en Mazda, men det blev inga stora framgångar. Han tog hem bilen till Sverige och vann istället det nordiska mästerskapet 1994.