Varnar för bluffklippen på TikTok: Kan förstöra bilen

Bilklipp gör succé på TikTok. Hashtaggen #carhack har över 674 miljoner visningar. Men många av klippen är ren bluff. Det går inte att tona bilrutorna med tandkräm och sirap – och hett vatten på isiga rutor kan förstöra bilen. 

TikTok är det hetaste sociala mediet för dagen. Vardagsknep för att underlätta bilägandet har blivit en följetong med 100-tals miljoner tittare. Men många av klippen är rena rama bluffen. 

Bilhandlaren Kamux har granskat några av de populäraste klippen och avfärdar det mesta som rena rappakaljan, men det finns guldkorn. 

– Vi träffar dagligen kunder som gärna pratar om biltrender de sett på nätet. Jag tycker att man bör vara försiktig innan man testar något helt nytt på bilen och alltid kolla med någon som kan och vet, säger Kerim Nielsen, VD för Kamux Sverige.

Varning för bluffklippen på TikTok

Skrapa rutan med varmt vatten
Trots att det kan kännas avlägset är kalla vintermorgnar inte särskilt långt bort i vissa delar av landet. Ett tips som blivit viralt på TikTok är att fylla en påse med varmt vatten och på så vis snabbt smälta frosten på rutorna i stället för att behöva skrapa. Detta tips bör dock undvikas då den plötsliga temperaturförändringen mellan värmen och kylan i värsta fall kan få rutan att spricka.

Husmorstips för att bli av med repor
Över tio miljoner personer har sett hur kokosolja och vinäger magiskt får repor på en bil att försvinna. Om lacken på din bil skrapats av finns det tyvärr inget husmorsknep som kan återställa lacken. Om det däremot är färg från ett annat objekt är det möjligt att det går att få bort, men det behöver nödvändigtvis inte ske med hjälp av en mix av vinäger och kokosolja.

@louisb21 What maple syrup and charcoal toothpaste does to windows 🤯😱 #fyp #lifehacks #cars #foodhacks #maplesyrup #toothpaste #tint ♬ how would they know bad girls club – Chris Gleason

Tona rutan hemma
Kan man tona rutan med lönnsirap och kol-tandkräm? Trots över 100 miljoner visningar på en av videorna som tipsar om detta lifehack är svaret nej. Det finns ingenting i vare sig sirapen eller tandkrämen som tonar färgen på rutan, utan lämnar dig bara med en klibbig ruta som blir svår att få ren.

…men de här kan faktiskt fungera

Organisera baksätet inför familjeresan
Genom att hänga en skoförvaring på framsätets baksida kan ni enkelt förbereda bilen med underhållning inför resan, och samtidigt undvika oreda.Det här knepet fungerar faktiskt.

Varmt vatten råder bot på bucklan
Om du fått en mindre buckla på bilen kan det, enligt Kamux, fungera att hälla kokhett vatten över bucklan och försiktigt knuffa ut den med handen när området är uppvärmt. Detta gäller plastdetaljer på bilen. Om ytterkanten på bucklan är skarp och vass kan det dock vara svårt att lösa problemet på egen hand.

Mät mönsterdjup med mynt
Vid sommarväglag ska ett däck ha minst 1,6 millimeters mönsterdjup. Med tanke på risken för vattenplaning rekommenderas dock ofta minst tre millimeter, vilket även är det minsta tillåtna spårdjupet på vinterdäck för lätta fordon och personbilar. Känner du dig osäker på dina däck men inte har tillgång till en mönsterdjupsmätare eller tumstock kan du enkelt mäta däckens mönsterdjup med hjälp av en femkrona. Mellan ovansidan av femkronan och de tre kronornas överkant är det nämligen ungefär tre millimeter.