Tesla tvingas köpa tillbaka bil: ”Körde som berusad nybörjarförare”

Tesla tvingas köpa tillbaka en Model 3 från ägaren efter att ha förlorat i tysk domstol, uppger Der Spiegel. Enligt ägaren höll inte förarstödssystemet måttet och bilen körde som ”en berusad nybörjarförare”. Enligt mannens advokat kan domen bli prejudicerande.

Tesla förlorade i veckan ett känsligt fall i en tysk domstol, som kan beröra fler ägare och bilar Företaget måste återbetala inköpspriset för bilen till en tysk ägare eftersom systemen för självkörning inte fungerat som förväntat. 

Enligt ägaren såldes bilen som att den hade ”full potential för autonom körning”. Han betalade 6 300 euro extra för funktionerna som skulle komma när Tesla hade utvecklat systemet färdigt. Mjukvaran som Teslaköparen betalade för var inte kompatibel med hårdvaran som fanns i bilen. Den aktuella bilen hade HW 2.5 i stället för HW 3.0.

Enligt ägaren fungerande inte assistacnsfunktioner som att köra om bilar på motorvägen och styrbeteendet vid av- och påfarter på motorvägen beskrivs som att det liknar en “berusad nybörjarförare”. Bilen kunde heller inte känna igen trafikljus och stoppskyltar, något Teslabilar med en nyare dator klarar. 

Mannens advokat Christoph Lindner kör själv en Tesla och hävdar att domen är ett prejudikat. Han säger att Tesla nu även måste gå i god för de framtida produktegenskaper de utlovar när de säljer bilarna. 

Tesla poängterar att uppgraderingen av bilen till en senare hårdvara kostnadsfri, och de har överklagat domen. Elon Musk har i flera år utlovat att Teslas bilar ska kunna köra själva och användas som robottaxi, men än så länge är självkörning ett betatest i USA.

MEST LÄSTA

[wpp limit=5 range='last7days' order_by='views' thumbnail_width=120 thumbnail_height=120 stats_date=1 stats_date_format='j F Y, H:i' post_html='
  • {thumb}

    {text_title}


    {date}
  • ']

    Senaste nytt

    Tester