Volvo slår Tesla – elbilarna svenskar litar mest på

Tesla petade Volvo från kungatronen i Sverige när det kommer till försäljning. Men när det kommer till förtroende vinner Volvo knappt. Här är elbilsmärkena vi liter mest på. 

Tesla blev klar marknadsledare i Sverige på elbilar under 2023 trots strejken under de två sista månaderna. Tesla Model Y lyckades peta ner Volvo XC40 från förstaplatsen som Sveriges mest sålda bil. Men nu tar Volvo revansch – när det kommer till vilka elbilar vi litar mest på. Volvo är det märke svenska folket känner störst förtroende för när det kommer till elbilar. 

Tesla ligger dock inte långt efter, trots strejken. I undersökningen som gjorts av Kvdbil svarade 19,8 procent att de känner mest förtroende för Volvo, medan 18,9 procent valde Tesla.
– Volvo har varit synonymt med bilar av hög kvalitet i nästan hundra år. Nu förväntar sig många att de ska hålla samma standard även när det gäller elbilar, säger han.

Efter Volvo och Tesla är hoppet stort ner till Volkswagen och Toyota som delar tredjeplatsen, med 12 procent vardera. Ingen av de nya elbilsmärkena  Nio, BYD, MG eller Maxus fick några röster
– Dessa elbilsmärken har bara varit på den svenska marknaden i några år, i vissa fall endast ett år. Det är naturligtvis en jättestor skillnad mot Volvo, ett märke som nästan alla svenskar har en relation till. Att etablera förtroende tar tid, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil.

Bilmärkena som leder förtroendeligan för elbilar

1. Volvo (20 %)
2. Tesla (19 %)
3. Volkswagen (12 %)
3. Toyota (12 %)
5. Polestar (10 %)
6. Kia (9 %)
7. BMW (4 %)
8. Audi (3 %)
8. Mercedes Benz (3 %)
10. Skoda (2 %)
Frågan som ställdes var: Vilket bilmärke har du störst förtroende när det kommer till elbilar?
Källa: Kvdbil

Mest sålda elbilsmodellerna på begagnatmarknaden under 2023

1. Tesla Model 3
2. Nissan Leaf
3. Kia Niro
4. BMW I3
5. Volkswagen ID.3
6. Reanult Zoe
7. Audi E-Tron
8. Volkswagen ID.4
9. Polestar 2
10. Volvo XC40
Källa: Vroom

Läs mer:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester