Vann över Tesla – nu får Vilhelm 1,8 miljoner kr

Norrmannen Vilhelm Dybwad satte sin nyinköpta Tesla Model S Plaid på prov på en riktig bana. Men bromsarna svek direkt. Nu tvingas Tesla köpa tillbaka bilen och betala 1,8 miljoner kronor.

Vilhelm Dybwad köpte sin Tesla Model S Plaid i slutet av 2022 för motsvarande 1,24 miljoner kronor. Bilen har 1020 hästkrafter och accelererarfrån 0 till 100 km/h på 2,1 sekunder. Den marknadsförs som en sportig elbil som även ska klara körning på bana. Bland annat finns ett särskilt körläge kallat “Track Mode” som ska förbättra prestandan i just sådana sammanhang.

Men under ett körpass på Rudskogen motorsportsbana våren därpå blev det tydligt att bilen inte höll vad reklamen lovat. Redan efter två hårda inbromsningar blev bromspedalen mjuk och bilen tappade tydligt bromskraft. Bromsarna tappade effekt på grund av överhettning vilket är ett klassiskt problem vid bankörning med bilar som inte är anpassade för bana.

Med Track Package kan bromsarna bli bättre, men nu döms Tesla att köpa tillbaka en Model S Plaid för miljonbelopp.

Efter att Tesla avfärdat Dybwads reklamation kopplades den norska bilentusiastföreningen Amcar in som skriver om händelsen. Deras tekniska expert Are Hegstad undersökte bilen och konstaterade att originalbromsarna inte är tillräckligt dimensionerade för den typ av körning som Tesla utlovar i sin marknadsföring. Uttalandet vägde tungt i rätten, liksom videobevis och vittnesmål från andra förare som visat att bromsproblemet inte förekommer hos konkurrenter som Porsche Taycan och BMW i4.

I domen från Oslo tingsrätt konstateras att Tesla har skapat en tydlig förväntan om att bilen är byggd för bankörning, bland annat genom reklamfilmer och presentationer där Elon Musk själv visar bilen i aktion på bana. Men det nämns ingenstans att bilen kräver extrautrustning som keramiska bromsar för att klara dessa påfrestningar – vilket var Teslas försvar.

Tesla hävdade i rätten att Dybwad kunde ha valt till keramiska bromsar från början. Men det visade sig att dessa inte fanns tillgängliga att beställa förrän tio månader efter att han köpt bilen. Domstolen slår därför fast att det rör sig om en allvarlig brist och att Dybwad därmed har rätt att häva köpet enligt konsumentlagstiftningen.

Tesla döms nu att återköpa bilen och betala tillbaka hela köpesumman. Dessutom ska de betala cirka 300 000 kronor i ränta och stå för Dybwads rättegångskostnader som landar på ytterligare närmare 300 000 kronor. Totalt är det en smäll på 1,8 miljoner kronor för Tesla.
– Vi är så klart nöjda med domen. Det mest överraskande är Teslas hållning sedan reklamationen, säger Dybwads advokat Tore Tøtdal till Motor.

Domen har inte vunnit laga kraft än och Tesla Norge har valt att inte kommentera om de tänker överklaga, skriver Motor.
LÄS MER:

Dela med dig av Carup

Senaste nytt