Nya bromsar låser upp 350 km/h i toppfart på Tesla Model S Plaid

Genom att utrusta Tesla Model S Plaid med Teslas egna kolfiberbromsar tas fartspärren bort. En racerförare har gjort första testet i samarbete med Tesla i Belgien. Nu uppger han att bilen toppar 350 km/h på mätaren utan fartspärren. 

Tesla Model S Plaid säljs med en angiven toppfart på 322 km/h ”om den är försedd med betalda hårdvaruuppgraderingar”. Men hittills har bilen inte gått fortare än 280 km/h i testerna. När jag testkörde Plaid-modellen hade Tesla satt in en fartspärr på 140 km/h, säkrast så kanske. 

Men nu visar det sig att hela toppfarten kan låsas upp för den som köper till Teslas egna kolfiberbromsar till bilen. Bromsarna, Carbon Ceramic Braking Kit, kan inom kort beställas i Teslas shop och kostar omkring 220 000 kronor. Kittet innehåller även andra bromsklossar, och speciell bromsvätska. Enligt en ny Youtube-video går Plaid dessutom betydligt fortare än 322 km/h, i alla fall på mätaren.

Racerföraren Sebastian Vittel, ej att förväxlas med den mer kände Vettel, fick i samarbete med Tesla provköra en Model S Plaid med kolfiberbromsarna på racerbana. Vittel testkörde bilen på Circuit de Bresse i Belgien och säger sig ha satt banrekord för en gatubil på fabriksdäck. Han uppger också att han kom upp i otroliga 350 km/h i ett autobahn-test av bilen. Vad den exakta hastigheten är på en GPS-givare kommer att visas när filmen publiceras.

– Det är här är ett helt annat djur än standardbilen. Toppfarten är obegränsad till 350 km/h på hastighetsmätaren. Sedan hade jag chansen att köra bilen en hel dag på Circuit de Bresse i Frankrike. En teknisk liten bana som normalt är bra för små bilar om Caterham eller Ariel Atom. En sann mardröm för tunga bilar, men efter ett par varv satte jag banrekord, säger Sebastian Vittel i anslutning till sin Youtubefilm. 

När jag testade Tesla Model S Plaid var toppfarten låst till 140 km/h.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester