Toyota störst i världen – så många promille är elbilar

Toyota blev världens största biltillverkare 2023 med 11 233 039 sålda bilar. En försvinnande liten andel var elbilar: 9,3 promille av biljättens försäljning utgjordes av elbilar.

Elbilarna växte med otroliga 325 procent för Toyota, men det betyder inte att världens största biltillverkare är någon stor spelare på elbilar. Toyota lyckades sälja 104 018 elbilar under 2023, vilket motsvarar 0,926 procent av totalförsäljningen på 11,2 miljoner bilar. 

Siffrorna kommer bara någon dag efter att ordföranden Akio Toyoda gick ut och slog fast att Toyota aldrig kommer att tillverka enbart elbilar och att de kommer att vara i minoritet. 
– Oavsett hur stora framsteg elbilarna gör, tror jag att de fortfarande bara kommer att ha en marknadsandel på 30 procent. Det återstående 70 procent blir hybrider-, bränsleceller eller vätgasmotorer. Jag tvivlar inte på att motorfordon kommer att överleva, sade Toyoda.

Toyota satsar istället hårt på att få fram förbränningsmotorer som går på vätgas. Experimentella prototyper av GR Yaris och GR Corolla har testas där den turboladdade 1,6-liters trecylindriga motorn byggts om för att köras på väg istället för bensin. 

Världstvåan Volkswagen har kommit längre med elbilar än Toyota. Volkswagen lyckades sälja 770 000 elbilar av sina totalt 9,3 miljoner bilar. Världsettan Tesla fick ut 1,8 miljoner elbilar. 
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester