Toyota tar revansch – närmar sig Tesla i värde

Toyota kan vara på väg att gå om Teslas i värde igen. Efter att Tesla varit värt fyra gånger mer skiljer det nu bara 30%.

Toyota har haft en stark utveckling på börsen sedan Koji Sato tog över som ny vd för ett år sedan , rapporterar Nikkei. Uppgången är över 100 procent det senste året, och 40 procent i år. I mars blev Toyota det första japanska företaget någonsin som blev värt över 60 biljoner yen, motsvarande 4200 miljarder kronor. 

Tesla är fortfarande världens mest värdefulla biltillverkare med ett börsvärde på 513 miljarder, motsvarande 5450 miljarder kronor. Tesla har fallit med 10 procent under ett år och 33 procent i år. Skulle Teslas fall fortsätta är det inte uteslutet att Toyota återigen kan bli världens mest värdefulla biltillverkare. Det var i slutat på juni 2020 som Tesla gick förbi Toyota, som mest har Tesla varit värt fyra gånger mer än Toyota.

Fortfarande är det bensin- och hybridbilar som driver Toyotas vinster, elbilar är endast marginella. Enligt Toyota har hybridbilarna gått om bensinbilar i vinst. Företaget räknar med att göra en helårsvinst på 350 miljarder kronor. Det kan jämföras med Teslas helårsvinst som var 177 miljarder kronor. 
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester