Attacken mot Toyota: Sluta motarbeta elbilar och klimat

Nu går 54 miljöorganisationer till attack mot Toyota i ett öppet brev. De kräver att nye vd:n ska sluta motarbeta elbilar – och sluta med förbränningsbilar i Europa redan 2030. 
– Avsluta Toyotas lobbyverksamhet mot klimatet direkt, skriver bland annat Greenpeace. 

Toyota har inte precis gjort sig kända för att driva på utvecklingen mot elbilar och företagets tidigare vd Akio Toyoda har vid ett flertal tillfällen uttalat sitt motstånd mot den snabba övergången till elbilar. Resultatet är att världens största biltillverkare bara har 3,3 promilles marknadsandel på elbilar. Räknat av Toyotas egen produktion är andelen ännu lägre: Bara var 400:e bil som rullar ut från Toyotas fabriker är helt elektrisk. 

Nu går 54 konsument- och miljögrupper från 26 olika länder till attack mot Toyota i ett öppet brev. De kräver att Toyota slutar lobba mot klimatet och fasar ut bilar med fossila bränslen globalt till 2035 och i Europa till 2030. Brevet kommer samtidigt som nye vd:n Koji Sato tillträder. 

Förra året tillverkade Toyota, som är världens största biltillverkare, 24 466 elbilar.

Förra året sålde Toyota bara 24 466 av världens 7,2 miljoner nya elbilar. Märkets första renodlade elbil bZ4X har haft en mycket skakig lansering. Först lossnade hjulbultarna och bilmodellen var stoppad under flera månader. Sedan kritiserades den hårt för dålig räckvidd och i Norge fick köparna lämna tillbaka bilen. 

Toyota har under många år ifrågasatt elbilar och istället satsat hårdare på hybrider och vätebilar.  I sina egna annonser har de kallat hybridbilarna för självladdande, trots att det krävs en bensinmotor för att bilen ska kunna laddas av rörelseenergi. I Japan fick Toyota regeringen att riva upp ett förbud mot bensinbilar. 

Den nya vd:n Koji Sato som tillträdde 1 april 2023 har sagt att det ska bli ändring och att Toyota nu ska ta elbilar på allvar. Men världens miljöorganisationer verkar inte lita på beskedet. I det öppna brevet som bland annat undertecknats av Greenpeace i Australien och Japan kräver de en rejäl kursändring från Toyota.
– Avsluta Toyotas lobbyverksamhet mot klimatet direkt när du tillträder din nya roll, skriver de. 

De 54 miljögrupperna vill också att Toyota sätter fart på sin elektrifiering och slutar tillverka fossilbilar i Europa från 2030 och i världen från 2035. Toyotas löfte idag är att de ska tillverka 3,5 miljoner elbilar år 2030, något miljögrupperna tycker är för dåligt. 
LÄS MER: Toyota kan bli bilvärldens svar på Nokia

Kravlistan till Toyotas nye vd Koji Sato

Vi uppmanar dig som tillträdande VD för Toyota Motor Corporation att omedelbart åta sig att:

  1. fasa ut fordon med förbränningsmotorer (inklusive hybrider och plug-in hybrider) i USA och Europa till 2030 och globalt till 2035;
  2. anpassa opinionsbildning och lobbyverksamhet med målet att fasa ut förbränningsmotorer och vara en röst för 100 % förnybar energi i hela ekonomin;
  3. kräva 100 % förnybar energianvändning genom hela dina leveranskedjor globalt senast 2035;
  4. senast 2025, underteckna ett upphandlingsåtagande för fossilfritt primärstål med en stålproducent och åta dig dessutom att köpa 100 % fossilfritt stål till 2050;
  5. kräva ansvarsfull inköp av dina batterimineraler, och utveckla batteridesign som möjliggör enkel återanvändning och återvinning av mineraler;
  6. upprätta ett tydligt åtagande för ursprungsbefolkningars rätt till fritt, tidigare och informerat samtycke, vilket bör utvidgas till dina leverantörer.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester