Suspekta motiv i jättekonkurs: ”Det är jättemysko”

Orsakerna till bildelstillverkaren IAC Groups miljardkonkurs framstår som allt mer mystiska, uppger DI. Tillverkaren av instrumentbrädor var skyldiga 1,1 miljarder kronor till Skatteverket. Samtidigt hade bolag i koncernen, ägda av amerikanska riskkapitalister, lånat 2,4 miljarder av IAC Group.
– Jag tycker det verkar vara missbruk av koncernförhållanden. Det är konstigt att de inte utjämnar skillnader i koncernen i stället för att sätta dotterbolaget i konkurs. Det är jättemysko, säger advokat Rolf Åbjörnsson (bilden ovan) till Dagens Industri.

Konkursen i bildelstillverkaren IAC Group Sweden AB är den största i Sverige sedan Saab Automobile gick i konkurs 2011. Men orsakerna bakom konkursen framstår som allt mer mystiska, uppger DI. IAC som levererar instrumentbrädor, dörrsidor och paneler till Volvo Cars, Volvo Lastvagnar och Scania har ökat sin omsättning till 8,4 miljarder och gått med mindre vinster. 

Samtidigt hade bolaget vid konkursen Sveriges största skatteskuld på 1,1 miljarder kronor genom att de fått skjuta upp betalningar under pandemin och elkrisen. IAC Group ägs av amerikanska riskkapitalister och andra företag hade enligt senaste årsredovisningen lånat 2,4 miljarder kronor ur bolaget. Hade de pengarna betalats tillbaka hade sannolikt konkurs kunnat undvikas och Skatteverkets skuld kunnat betalas. 

IAC Group tillverkade bland annat instrumentbrädor till Volvo Cars, Volvo Lastvagnar och Scania. De har ökat omsättningen och gjort vinst under flera år, ändå blev det konkurs. Bild: IAC

Nu uppger en av Sveriges mest erfarna konkursadvokater att motiven bakom konkursen är ”jättemysko” och ett sätt att bli av med skatteskulden och utnyttja lönegarantin. 
– Det ser inte ut att vara en konkurssituation över huvud taget förutom att man spekulativt vill utnyttja olika faktorer som att bli av med skatteskulden och utnyttja lönegarantin, säger advokat Rolf Åbjörnsson till Dagens Industri

Rent juridiskt kan det ändå bli mycket svårt att komma åt agerandet. De stora förlorarna i konkursen ser ut att bli staten som har en oprioriterad skattefordran på 1,1 miljarder kronor och underleverantörerna som också kan förlora 100-tals miljoner kronor. Redan samma dag som konkursen inträffat hade IAC Groups konkursförvaltare Mikael Kubu en köpare på kroken. Affären tros bli klar redan nu i sommar. 

– Mitt fokus nu är att produktionen ska kunna upprätthållas utan störningar och tack vare support från de tre kunderna är det möjligt. Sedan kommer jag sedvanligt att granska bokföringen och ta reda på varför och när bolaget hamnade på obestånd, säger Mikael Kubu till DI. 
LÄS MER: