Succé för nya Volvo EX90: ”Modellår 2024 är slutsålt”

Volvos nya elektriska lyx-SUV EX90 tycks vara en försäljningssuccé. Redan nu har produktionen av årsmodell 2024 för ett halvår sålt slut. Den som vill ha bilen får nu vänta till hösten 2024.
– Modellår 24 är slutsålt. Så nu är det bilar av modellår 25 man beställer, med leveranstider därefter, uppger Magnus Holst, PR-chef för Volvo Cars i Sverige för Carup. 

Volvo EX90 premiärvisades den 9 november 2022 och gick att beställa direkt. Då var leveranstiden 16-18 månader, vilket innebär att de första kunderna i Sverige skulle kunna få sina bilar i april 2024 om de beställde direkt. Och den inledande försäljningen verkar ha gått bra, trots att ingen provkört bilen och väldigt få kunder har ens provsuttit den. 

Den som beställer en EX90 idag får vänta 18-19 månader, det vill säga att leveransen kommer tidigast i september 2024. Enligt Volvo Cars handlar det inte om någon försening. De första bilarna av årsmodell 2024 är slutsålda. Trots bistra tider verkar inte kunderna rygga för prislappen som börjar 1 085 000 kronor.
– Leveranstiden har inte skjutits fram. Modellår 24 är slutsålt. Så nu är det bilar av modellår 25 man beställer, med leveranstider därefter, säger Magnus Holst på Volvo Cars till Carup. 

Hur många bilar Volvo Cars tillverkar i sin fabrik i Ridgeville i Louisiana i USA avslöjar företaget inte, men de har bekräftat att de måste nyanställa 1300 personer, uppger Charleston Business Journal. De nyanställda kommer att få åtta veckors utbildning innan Fabriken kommer också att få 50 procent fler maskiner jämfört med idag då den tillverkar Volvo S60. 

– Konkurrensen kommer att bli brutal för Volvo. Om du inte är den första, kommer du förmodligen inte att överleva. Men det finns inget som hindrar oss från att utöka det vi har idag och med rätt personer finns det inget vi inte kan göra, säger David Stenström, tillverkningschef för Volvo Cars i USA, till Charleston Business Journal.