Peters Volvo 240 får mittmotor från Lamborghini

Ett av de mer extrema bilbyggena håller på att ta form i ett svenskt garage. Peter Björck förvandlar en Volvo 240 från 1976 till mittmotorbilar med en V10-motor från Lamborghini. 
– Det blir mitt mest kraftfulla, snabbaste och lätta projekt någonsin med fyrhjulsdrift, säger Peter Björck som nu efterlyser ett namn till den otroliga bilen. 

Peter Björck har skapat stor uppmärksamhet på Youtube med sina bilbyggen av en Lamborghini Gallardo Superleggera med dubbelturbo och en Volvo 245:a med en V10-motor från Lamborghini. Nu är Björck igång igen med ett otroligt bilbygge med en kombination som aldrig tidigare skådats. 

Volvo 240 är en populär utgångspunkt för motorbyten, oftast till amerikanska V8:or. Men Peter Björck går flera steg längre. Han hittar en Volvo 240 från 1976 som stått avställd sedan 1993. Bilens odödliga rödblocksmotor går förvisso att starta, men den blir inte kvar särskilt länge i bilen. Istället ska den 48 år gamla Volvon förvandlas till mittmotorbilar med en V10-motor från Lamborghini / Audi R8.
– Den här bilen kommer att ha en registreringsskylt. Det kommer förhoppningsvis inte att vara  en trailer queen, jag ska köra runt den, säger Björck på youtube

Den skicklige bilbyggaren har redan skaffat de flesta erforderliga delar för att förvandla den gamla Volvon till en fyrhjulsdriven monsterbil. Han har en V10-motor i fint skick, han har växellåda med dubbla kopplingar för att skicka kraften till alla hjulen. Och han har en mängd stålrör för att skapa ett rörramschassi och en bur. Ett lustigt sammanträffande är att hjulbasen på en Volvo 240 bara skiljer sig 1 mm från en Audi R8, vilket underlättar arbetet med drivaxlarna till fyrhjulsdriften.
– Den här Volvon är nu på sin första resa på 30 år. Den fungerar, men här i baksätet planerar jag en Lamborghini-motor med dubbelturbo, säger Björck. 

V10-motorn kommer från en Lamborghini Huracan och den stryktåliga motorn för kunna pumpa ur sig minst 600 hästkrafter, men Peter lägger till en dubbelturbo, så en fyrsiffrig effekt är inte alls osannolik. Troligen kommer en bakre hjälpram från Lamborghini Huracan användas för att montera motor och bakre hjulupphängning, men att para ihop den med rörramen på Volvo 240:n kräver viss färdighet som bilbyggare. 

Planen är att få den extrema drivlinan och specialbyggda chassit besiktigat och registrerat för gatubruk. Han planerar att ha bilen klar redan i sommar. 
– Jag planerar att tävla den i Streetweek i juli i år. Förhoppningsvis kommer den att vara klar och testad innan dess, säger Peter Björck till Autopian

Vad bilen ska heta är ännu en öppen fråga, och nu ber han youtube-användarna om hjälp. Han förra bygge där en Volvo 245 fick en Lamborghini-motor döptes till Volvoghini. Kanske har du ett ännu bättre namn på den nya skapelsen. 
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester