Peters galna bygge: Volvo 245 med V10 från Lamborghini

Äntligen har Peter Björck byggt klart sin ”Volvoghini”. En gammal Volvo 245 från 1975 har gifts ihop med en V10-motor från Lamborghini. Den brutala sleeper-Volvon med över 500 hästkrafter är en rena kopian på ekipaget från ”Vi hade i alla fall tur med vädret”.

Det har tagit flera år, men nu är det omtalade bygget ”Volvoghini” äntligen klart. Peter Björck har byggt om en Volvo 245 och konverterad den med en V10-motor från Lamborghini Gallardo.  Att få plats med både styrning och oljepump var en svårlöst utmaning som till sist klarades av. Nu är Volvoghinin med över 500 hästkrafter äntligen klar och tjusar besökare på Streetweek. I skuffen sitter en hund, vi kan lugna känsliga med att den är gjord av tyg.

Bilen startades första gången för bara någon vecka sedan, och den gamla Volvon har modifierats kraftigt. För att klara kraften från V10-motorn är det förstås ny bakaxel och ny växellåda som gäller. Motorn kommer ursprungligen från en Gallardo GT3, enligt filmen där bygget gås igenom, och det sista på 245:an med V10 finjusteras. 

Av filmen att döma klarar bilen med husvagn landsvägskörningen galant. Betydligt färre malörer inträffar än i den berömda filmen. För bilen är mer eller mindre en kopia på det ikoniska ekipaget från ”Vi hade i alla fall tur med vädret”. Ja, förutom att motorn är fem gånger så kraftfull, då. 

Bankörningen på Emmaboda blir en större utmaning än husvagnskörning då bilen ännu inte är utrustad med varvräknare eller växlingslampa, Peter Björck får köra och växla efter motorns vibrationer.
– Jag är ändå nöjd med att allt ändå fungerar och är färdigt med motorn, säger Peter i filmen. 

Bilen går fint under Streetweek, men framöver lär den bli ännu snabbare. Det lär komma många finesser som till exempel launch control. Till slut blir det dock lite problem med startmotorn och svänghjulet, men inget som inte en mekaniskt geni löser. Dessvärre börjar det regna, men då är alla dragrace över. 
– Vi hade i all fall tur med vädret, säger Peter. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester