Världens första Volvo 240 med V10-mittmotor

I ett svenskt garage har ett av de mest imponerande bilbyggena fått liv. Peter Björck har lyckats starta och köra sin Volvo 240 från 1976 med en V10-mittmotor från Lamborghini.
– Motorn fungerar som den ska, säger Peter Björck. 

Peter Björck är mannen bakom ett av bilsveriges mest ambitiösa privatprojekt, nämligen en Volvo 240 med en V10-mittmotor från Lamborghini. Bygget har fått stor uppmärksamhet och går att ta del av på Youtube. Utgångspunkten med projektet är en Volvo 240 som stått avställd sedan 1993 och i stället för att utrusta den med en amerikansk V8-motor, har Björck valt att stoppa in en V10-motor som finns hos både Lamborghini Huracan och Audi R8. Ovanligt nog sitter motorn där baksätet brukar finnas.

Bygget inleddes för ungefär sex månader sedan och tidigare har Björck visat upp hur det egenbyggda chassit är färdigt. Ett lustigt sammanträffande vi kunde ta del av tidigare var att hjulbasen på en Volvo 240 bara skiljer sig 1 mm från Audi R8, vilket underlättade arbetet med drivaxlarna till fyrhjulsdriften. Men nu har även motorn fått liv och bilen har för först gången startats och körts.

I sitt senaste klipp avsnitt tio, visar han hur den stryktåliga motorn som kan pumpa ur sig 600 hästkrafter faktiskt startar. Motorn startar redan vid det första försöket, men Björck är inte helt nöjd då ljudet från V10:an inte låter helt korrekt. Men senare under dagen lyckas de hitta en lösning och denna gång är Peter desto mer nöjd.
– Nu fungerar den som den ska, även om det fortfarande finns några små justeringar som måste göras, säger Peter Björck. 

Bilen blir sedan utrustad med både däck och kaross och börjar faktiskt se färdig ut. Dagen därpå får bilen sin framruta installerad och Peter provkör den också. Motorn låter som den ska men helt färdig är den inte ännu.
– Även om den i stort sett är klar och jag har provkört den så finns det fortfarande problem med växellådan, säger han. 

Tidigare har vi på Carup skrivit att Peter hade planer på att tävla med bilen i Streetweek som sker under juli. I klippet berättar han att han kommer missa första dagen, men hoppas få den galna Volvon färdig till dag två. Något vi inte får se ifall han lyckas med i detta klipp, men om Björck fortsätter som han gjort tidigare lär vi få följa med på det också framöver.

LÄS MER: