Galna bygget tar form: Volvo 240 med mittmotor-V10

Ett av landets fräckaste byggen börjar ta form. Bilbyggaren Peter Björck har fått chassit besiktigat och Lamborghini-motorn på plats i sin 1976 Volvo 240. Målet är att tävla monster-Volvon i sommarens Street Week-race redan i juli.

Ett av Bilsveriges mest ambitiösa privatprojekt börjar likna något, nämligen Peter Björcks 1976 Volvo 240 med en mittmonterad Lamborghini V10-motor. Bygget har fått enorm uppmärksamhet och entusiaster kan ta del av projektet på Youtube. Utgångspunkten är en Volvo 240 som stått avställd sedan 1993 och istället för att utrustas med en amerikansk V8-motor som vi sett tidigare, har Peter Björck valt att stoppa in en Lamborghini Huracan V10-motor som även finns i Audi R8. 

Den skicklige bilbyggaren påbörjade projektet för ungefär tre månader sedan och har redan kommit en imponerande bit på vägen. Chassit och buren som han byggt helt på egen hand med hjälp av stålrör är nu färdigt och ser ut att passa utmärkt med den gamla Volvo-karossen, även om vissa saker kommer att behöva justeras. Som tur är skiljer det sig endast 1 millimeter i hjulbas mellan Audi R8 som motorn är designad för och Volvo 240 vilket gör det lättare att passa drivaxlarna med fyrhjulsdriften. 

I den senaste och femte episoden av Peter Björcks galna bygge berättar han att Chassi-inspektören varit på plats och att han inte verkade ha något att anmärka på, utan likt oss andra, mest verkat intresserad och nyfiken på hur slutresultatet skulle bli. 

Med chassit besiktigat och karossen täckt över stålburen börjar man nu att försiktigt kunna ana hur bilen kommer att se ut, även om det förstås är en bra bit kvar. Bygget går att följa på hans kanal i episoder som släpps med några veckors mellanrum. Målet är att stå redo på startlinjen den 7 juli när Street Week Sweden 2024 drar igång.

LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester