Paradisön i Medelhavet där alla ska köra elbilar från Volkswagen

En paradisö i Medelhavet med enbart elbilar och förnybar el. 
Volkswagen och Greklands nya gemensamma satsning  förvandlar Astypalea till en av världens mest miljösmarta platser. 
Ön visar hur hela världen kan se ut år 2050.

Volkswagen-koncernen och Grekland har kommit överens om byta ut alla fordon mot elfordon och produktion av förnybar elkraft. På sikt kommer Astypalea att bli en modellö för klimatneutral mobilitet.

Nya mobilitetstjänster som fordonsdelning och samåkning kommer att minska och optimera trafiken. Energi ska främst komma från lokala gröna energikällor som sol och vind. Projektet beräknas initialt att pågå under sex år.

– Politik, näringsliv och samhälle har ett gemensamt ansvar för att begränsa klimatförändringarna. Klimatneutral mobilitet för alla är vårt långsiktiga mål. Projektet på Astypalea innebär en möjlighet för oss att förverkliga den visionen redan idag. E-mobilitet och smart mobilitet kommer att förbättra livskvaliteten och samtidigt bidra till en koldioxidneutral framtid, sade Herbert Diess, VD för Volkswagen-koncernen.                                 

De grekiska politikerna tycks mycket stolta över projektet. Elbilar har hittills inte haft någon stor andel av bilparken i Grekland. 

– Idag är en fantastisk dag för Astypalea, Dodekanesos-regionen, Egeiska havet och hela Grekland. Idag lanserar vi det första ”Smart Green Island”-projektet i vårt land, vilket markerar en stor förändring inför framtiden, sade Konstantinos Fragogiannis, biträdande utrikesminister.

Ön kommer att få ett helt nytt, banbrytande transportsystem med digitala mobilitetstjänster, inklusive en helelektrisk samåkningstjänst året runt, utformad för att ta den nuvarande, mycket begränsade, lokala busstrafiken till en ny nivå. Dessutom kommer det finnas bildelning me elbilar och elcyklar från Seat. Totalt ska cirka 1 000 elfordon ersätta cirka 1 500 fordon med förbränningsmotorer. 

Astypalea är en ö i södra Egeiska havet på cirka 100 kvadratkilometer och med en befolkning på omkring 1 300 personer. Ön besöks av cirka 72 000 turister varje år. Astypalea har för närvarande en mycket begränsad kollektivtrafik med två bussar som endast trafikerar ett mindre område av ön. För närvarande tillgodoses energibehovet nästan helt av fossila bränslen. Ön strävar efter att bli en pionjär för hållbar turism under de kommande åren och stöder därför hållbar mobilitet. Grekiska staten stöder denna omvandling inom ramen för sin nationella energi- och klimatplan.

Köp din Volkswagen online

Senaste nytt