Ny svensk superteknik filtrerar bort farliga partiklar ur kupéluften

Annons

Nu kommer en svensk innovation som gör att luften i Volvos bilar blir renare och mer hälsosam att andas. Ingen annan bil kan mäta luftkvaliteten i bilen ner till PM 2.5-nivåer.
– Med vår Advanced Air Cleaner-teknik kan du vara säker på att luften du andas i din Volvo är renare och hälsosammare. Vi tror att ren luft är bra för dig, både ur ett hälsoperspektiv och ett säkerhetsperspektiv, och kommer att fortsätta driva utvecklingen på detta område, säger Anders Löfvendahl, senior teknisk expert på kupéluftkvalitet på Volvo Cars.

Volvo Cars släpper nu en världsunik teknik för luftkvalitet som gör att luften i kupén renas innan föraren sätter sig i bilen för att köra. Volvos nya Advanced Air Cleaner-teknik använder sig av en sensor som mäter PM 2.5-nivåerna i kupén, vilket skapar en funktion som inte är tillgänglig i någon annan bil som finns på marknaden för närvarande.

Annons

PM 2.5 indikerar mängden fina partiklar i luften och är ett vanligt mått på luftkvalitet. Globalt är det många stadsområden som lider av PM 2.5-värden som överstiger de nivåer som rekommenderas av WHO, vilket understryker behovet av att minska de fina partiklarnas påverkan på människors hälsa.

Advanced Air Cleaner finns på alla Volvomodeller i 90- och 60-serierna byggda på SPA-plattformen sedan i våras och filtrerar fina partiklar från kupén. Tack vare ett syntetfiberbaserat filter och jonisering stoppas upp till 95 procent av alla PM 2.5-partiklar från att nå kupén.

Annons

Tekniken optimerar luftkvaliteten inne i bilen, vilket begränsar de negativa hälsoeffekterna som är förknippade med luftföroreningar och fina partiklar. Renare luft inne i bilen främjar även säker körning, eftersom hälsosam och frisk luft kan bidra till att öka förarens koncentrationsförmåga.

Förare av de aktuella Volvo-modellerna kan även använda sig av smartphone-appen Volvo On Call för att ställa in en extra rening av luften i kupén inför resan. Appen berättar då för förarna vad den aktuella PM2.5-nivån är i kupén efter att luften har renats.

 – Med vår Advanced Air Cleaner-teknik kan du vara säker på att luften du andas i din Volvo är renare och hälsosammare, säger Anders Löfvendahl, senior teknisk expert på kupéluftkvalitet på Volvo Cars. – Vi tror att ren luft är bra för dig, både ur ett hälsoperspektiv och ett säkerhetsperspektiv, och kommer att fortsätta driva utvecklingen på detta område.

Annons

Köp din Volvo online

Senaste nytt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *