Nya elbilen Renault 5 Turbo blir unik. Den får hjulmotorer. Den använder samma teknik som i svenska elbilen News Emily GT. Men Porsche var först: Redan år 1897.
Svenska elbilen Nevs Emily GT väckte stor uppmärksamhet häromåret. Den hade en unik teknisk lösning med navmotorer i hjulen. Men bilen verkar aldrig komma i produktion. Tekniken bryter mot de gängse lösningarna på dagens elbilar. De har motorer som sitter mitten av axeln med drivaxlar som överför kraften till drivhjulen.
Men egentligen är tekniken urgammal. Ferdinand Porsche tog fram navmotorer redan 1897 för företaget Béla Egger & Co, där motorgeniet arbetade på den tiden. Tekniken demonstrerades i en bil på världsutställningen i Paris, samtidigt som Rudolf Diesel avtäckte den första dieselmotorn. Effekten i Porsches navmotorer var måttliga 2,5 hästkrafter vardera. Det gav bilen en toppfart på 32 km/h. Några år senare byggde Porsche den fyrhjulsdrivna racerhybriden Lohner-Porsche Mixte med navmotorer. Lohner byggde navmotorer ända fram till 1920. Sedan glömdes tekniken bort.





Förutom i Nevs Emily GT har den dock lanserats i ett par kinesiska elbilar. Det har också visats upp konceptbilar från bland annat Honda och Peugeot med navmotorer. Men faktum är att Mercedes lanserade sportbilen Mercedes-Benz SLS AMG E-Cell med fyra hjulmotorer. Men med en prislapp på över fyra miljoner kronor såldes bara 23 exemplar. Det sägs också att BMW ska lansera sin nya elektriska M3 med hjulmotorer, men det återstår att se.
Renault blir först med navmotorer i en massproducerad bil, i alla fall i Europa. Än så länge har de släppt få detaljer. Men varje motor kommer att leverera 200 kW. En nackdel med hjulmotorer är att de ger bilen högre ofjädrad vikt, vilket är en utmaning för chassikonstruktörerna. Men testar av Nevs Emily GT visar att de kan ge bilen otroliga vägenskaper.
LÄS MER:

Maths Nilsson är motor- och ekonomijournalist och grundare av Carup, har mångårig erfarenhet från stora mediehus och tidningar. Mer information och kontaktuppgifter