Ferraris elbil kan få hjulmotorer som Nevs Emily GT

Ferraris kommande elbil tycks få hjulmotorer på samma sätt som Nevs Emily GT. Ferrari har sökt patent på navmotorer till nya elbilen som ska komma om ett drygt år. 

Ferrari håller på att utveckla sin första elbil som ska lanseras under 2025. För några veckor sedan berättade vd Benedetto Vigna att utvecklingen ligger före schemat. Nu avslöjas ett nytt patent som visar att bilen kan få samma teknik som svenska elbilen Nevs Emily GT.

Amerikanska CarBuzz har hittat patentansökningar som visar hur Ferrari planerar att använda navmotor till den nya elektriska sportbilen. Motorerna monteras direkt i hjulnaven istället för att sitta i mitten av en drivaxel. Testerna av Nevs Emily GT har visat att en sådan konstruktion kan ge en helt unik väghållning med blixtsnabb torque vectoring på varje hjul. Bilen kan till och med svänga utan att föraren behöver vrida på ratten. 

Ferraris patentansökan visar hur navmotorerna är tänkta att konstrueras. Bild: USPTO
Så här ser konstrutionen ut som används av Nevs Emily GT, motorerna tillverkas av Protean. Bild: Nevs

Andra fördelar med hjulmotorer är att bilen kan göras lägre och mer kompakt då elmotorerna tar mindre plats i bilen. En nackdel är dock att den ofjädrade vikten på hjulen blir högre. Ferrari verkar ha för avsikt att utveckla sin egen teknik, medan Nevs samarbetade med Protean Electric. 
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester