Många är oroliga för att de nya megawattladdarna ska få det svenska elnätet att braka ihop. I Kina har det redan lanserats 1000 kW-stationer som laddar en elbil 40 mil på fem minuter.
– Det är mycket för en bil, men inte för ett nationellt elsystem, säger Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska Kraftnät till Carup.
Den senaste tiden har kinesiska företag som CATL och BYD lanserat en 1000-volts-teknik som gör att elbilar kan ladda med 1 MW, vilket innebär ungefär 40 mil på fem minuter. I Kina finns det redan 1000 kW-laddstationer som gör att elbilarna kan använda sin snabba laddhastighet utan några problem. Samtidigt är det en helt annan typ av verklighet i Sverige. I vårt land införs istället effekttariffer som tvingar elbilsägare att ladda med riktigt låg effekt på natten för att elnäten inte ska överlastas.
På grund av denna oro är det även en del som undrar ifall det någonsin kommer att finnas laddare i Sverige som kan ladda de mest effektiva elbilarna med en effekt över 1 MW. Erik Ek från Svenska kraftnät hävdar att det är ingenting som svenskarna ska behöva oroa sig för egentligen. Samtidigt tror han att det kommer att krävas vissa saker.
– Det är en naturlig utveckling att man effektiviserar, och för att möjliggöra en snabbare laddning måste man investera i och planera för det, säger Erik Ek.
En som också tror att svenska bilägare kommer att kunna utnyttja en 1000-wattsladdning i elbilar framöver är Jimmy Ehnberg, som är forskare vid Chalmers inom elkraftteknik och elektroteknik.
– En bil är inga som helst problem. Vi har en installerad effekt i Sverige på ungefär 65 gigawatt; en megawatt är inte jättemycket. Mycket i frågan är vilken lösning som finns emellan, säger Jimmy Ehnberg, forskare vid Chalmers.
Forskaren tror att en lösning som är mer miljövänlig hade kunnat vara att elbilar med den tekniken laddades från ett annat batteri.
– Då behöver det inte påverka nätet alls. Det handlar väldigt mycket om vilken teknik man har emellan, säger forskaren.
Jimmy Ehnberg är säker på att det kommer att vara en kostnadsfråga ifall det dyker upp 1 MW-laddare i Sverige. Han tror inte att energikostnaderna kommer att bli ett problem, utan att de största kostnaderna handlar om något annat.
– Det är ju hur vi bygger det, när vi laddar och hur vi laddar, säger han.
– Frågan är hur mycket det faktiskt kommer att kosta den här bilägaren, fortsätter han.
Forskaren hävdar att de nya superladdarnas mängd inte är problemet. Det som faktiskt kan ställa till det ordentligt är att det ändras väldigt snabbt.
– Om tusen bilar laddar samtidigt har vi helt plötsligt gigawatt och sedan laddar ingen bil, då är vi nere på noll. Det är ju det som blir problemet, säger han.
Jimmy Ehnberg känner sig dock säker på att framtida elbilsägare kommer att kunna använda en 1 MW-teknik framöver.
– Ja, det är det sättet man behöver. Men det är ju rent ut sagt korkat att ladda så hela tiden. Alltså, huvuddelen sker inte på det sättet, för det kommer att bli dyrt, säger han.
Han är också tydlig med att snabbladdning inte är bra för nätet, även om han tycker att tekniken är bra eftersom den ger en större valmöjlighet för kunden. Forskaren tycker att man borde ställa sig frågan om det är något man faktiskt vill ägna sig åt.
– Är det det vi vill? Är det snabbladdning vi ska hålla på med? Eller ska vi hålla på med det hela tiden? Det tycker jag är en intressant fråga, säger forskaren.
– Vi kan också bygga elnät så att man kan göra det, men då får vi ju betala för det, avslutar han.
LÄS MER:

William Karlsson är examinerad journalist och har bland annat arbetat på Sveriges Radio och Sörmlands Nyheter.