Volvo-syskonets blixtsnabba laddning: 30 mil på 5 minuter

Ladda 30 mils räckvidd på 5 minuter. Volvos moderbolag Geely avslöjar en ny laddningsteknik med 600 kW laddare i nya Zeekr 01. Tekniken ska vara klar för massproduktion.

Förra veckan avslöjade Zeekr att deras nya modell Zeekr 01 EV får en räckvidd på 100 mil tack vare ett nytt batteri från CATL. Nu avslöjar Geely att de tagit fram laddningsteknik som gör att bilen kan laddas med energi motsvarande 300 km på 5 minuter. 

Zeekr 001 får 100 mils räckvidd med ett nytt batteri.

Det är Geelys dotterbolag Viridi E-mobility Technology (VREMT) som tagit fram laddningstekniken med 600 kW laddare. Än så länge finns den bara tillgänglig i Kina, och enligt VREMT är den klar för massproduktion. 

De snabbaste laddarna på marknaden idag är på 360 kW, men de flesta elbilar kan inte ta emot över 250 kW. Kia EV6 har varit snabbast i olika laddningstester och den laddar i praktiken 31 mil på 20 minuter. 

Den nya laddningstekniken kommer med ett nytt batteri från CATL som kallas Qilin. Batteriet ger även 100 mils räckvidd i nya modellen Zeekr 01. Frågan är bara hur elnätet skulle klara om ett stort antal elbilar snabbladdar samtidigt med 600 kW effekt? 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester