Förbjudna laddboxar kan få byggas om för miljarder – kris för Easee

Laddboxtillvarkaren Easee är i kris efter det svenska försäljningsförbudet. Dessutom kan de sålda boxarna behöva byggas om för miljardbelopp för att bli säkra. Nu säger Easee upp en stor del av personalen och försöker få in nya miljarder till bolaget.

I veckan gick svenska Elsäkerhetsverket ut med ett säljförbud för Easees laddboxar. Boxarna anses vara osäkra och saknar en stor del av den säkerhetsutrustning som ska finnas. Boxarna har ingen riktig jordfelsbrytare med DC-skydd. Boxen är Sveriges mest sålda med över 100 000 exemplar.

De klarar heller inte överspänningsprövning, vilket gör att elbilar riskerar att skadas. Easee Home klarar heller inte IP54 som är en klassning hur tålig elektroniken ska vara mott damm och fukt. Omkring 100 000 svenskar har redan köpt boxen. Easee avvisar all kritik och säger att beslutet ska överklagas. Enligt sajten Teknikveckan är felen på boxen värre än någon kunde befara. 

För Easee väntar nu en miljardsmäll när 100 000-tals boxar ska byggas om, fler länder väntas införa det svenska säljförbudet. I Norge har Nkom inlett ett tillsynsförfarande mot bolaget. Att bygga om 100 000-tals boxar kommer att kosta flera miljarder, för bolaget som redan är i akut ekonomisk kris. 

Under fredagen kom nyheten att Easee säger upp ett 100-tal anställda på grund av krisen. Bolaget hade planerat att sälja 900 000 laddboxar under 2022, men sålde bara 350 000 boxar. Dessutom har väldigt få boxar sålts sedan det kom ut att boxen kan bli förbjuden.  

Nu måste bolaget ha in nytt kapital för att överleva. Enligt norska Dagens Näringsliv behöver Easee få in mellan 500 miljoner och en miljard kronor i en nyemission. Då har kostnaden för att bygga om förbjudna laddboxar inte räknats in. 

– Det har varit ett jäkla år. Vi anställde alldeles för många alldeles för snabbt. Vi sålde 350 000 istället för 900 000. Det är en extremt allvarlig situation, säger Helmikstøl till Dagens Näringsliv. Easee tillbakavisar Elsäkerhetsverkets kritik och ska överklaga säljförbudet. Enligt Easee är boxen säker att fortsätta att använda, och inga olyckor

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester