Därför får populära laddboxen Easee säljförbud i Sverige

Nu stoppar Elsäkerhetsverket den populära laddboxen Easee i Sverige. Boxen som köpts av 100 000 svenskar får säljförbud och installerade boxar måste byggas om. 
– Tillverkaren har använt en elektronisk lösning av jordfelsbrytare istället för en elektromekanisk. Det finns en risk att jordfelsbrytaren inte alltid löser ut när och som den ska, säger Joel Lee Antman, inspektör vid Elsäkerhetsverket.

Elsäkerhetsverket har nu fattat beslut om att säljstoppa laddboxarna Easee Home och Easee Charge. Enligt myndigheten finns det cirka 100 000 installerade laddboxar av de här modellerna i Sverige.

Elsäkerhetsverket har under ett år testat sex olika boxar och skickade för någon månad sedan ett brev till Easee med ett antal frågor om boxens säkerhet, uppenbarligen är de inte nöjda med Easees svar. Orsaken till försäljningsförbudet är att det inte finns en jordfelsbrytarlösning och ett DC-skydd som uppfyller kraven i de standarder som utrustningen är deklarerad för.

Här kan du läsa hela beslutet från Elsäkerhetsverket

– Tillverkaren har använt en elektronisk lösning av jordfelsbrytare istället för en elektromekanisk. Det finns en risk att jordfelsbrytaren inte alltid löser ut när och som den ska, säger Joel Lee Antman, inspektör vid Elsäkerhetsverket.

Enligt elsäkerhetsveret måste en laddstation ha ett DC-skydd som säkerställer att jordfelsbrytaren fungerar som den ska. DC är en förkortning som står för likström. Enligt myndigheten är inte Easees lösning säker. 

Omkring 100 000 svenska bilägare har köpt Easees laddstationer som nu säljstoppas och måste byggas om.

Easee måste nu återta laddboxarna som fått försäljningsförbud från sina återförsäljare. Beslutet innebär också att tillverkaren är skyldig att åtgärda brister på redan installerade laddboxar. Vad de måste göra med de installerade boxarna är inte klart. Det kan bli mycket kostsamt och besvärligt att bygga om boxarna, om det ens är möjligt.  

Många som installerat boxen är nu oroliga, enligt Elsäkerhetsverket är det upp till Easee att åtgärda bristerna.
– Vi förstår att det finns en oro hos privatpersoner i den här frågan, men tillverkare som får den här typen av negativa besked brukar i regel vara snabba med att tillmötesgå de krav som ställs, säger Joel Lee Antman.

Easee har tidigare svarat att de har en elektronisk jordfelsbrytare och att boxen är säker. De kommer att överklaga beslutet och dess omedelbara verkan, uppger de för Carup.
– Vi håller inte med om beslutet och kommer att göra allt vi kan för att skydda våra kunder, partners och anställda. Vårt huvudfokus har alltid varit människor och säkerhet, säger Easees grundare och vd Jonas Helmikstøl.

Enligt Easee ska det vara säkert att fortsätta använda boxarna. Enligt Elsäkerhetsverket kan den i värsta fall orsaka en brand vid laddning.
– Våra kunder kan fortsätta ladda säkert som vanligt och behöver inte vidta några åtgärder. Vi kommer att fortsätta att bekämpa detta beslut och att arbeta för en grönare framtid genom innovativa produkter, säger Jonas Helmikstøl.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester