Bonde gömde enorm bilsamling på åkrar och i lador

Ett ladufynd i mastodontklass har gjorts på en bondgård. Ett 20-tal fantastiska klassiker stod utspridda i lador och på åkrar. I samlingen som nu säljs på auktion finns såväl Corvette Stingray som Porsche 911 och Mercedes SL-bilar. Många av bilarna bjuds ut på auktion till rena fyndpriser. 

En stor bilsamling med klassiska bilar har avslöjats i Storbritannien och ska nu säljas på auktion. ”Stoneacre Collection” består av ett 20-tal bilar som stått gömda i lador och utspridda på åkrar på en en engelsk bondgård. Kollektionen innehåller en brokig skara bilar – här finns något för de flesta. 

Samlingen sköttes på ett föredömligt sätt fram tills för ungefär fem år sedan, men de senaste åren har bilarna har försummats. Orsaken till att bilarna övergivits avslöjas inte av Classics Car Auctions som nu ska sälja bilsamlingen. En del av bilarna är fortfarande riktigt fina, medan andra kommer att kräva rejäla renoveringar. 

Det mest spektakulära fyndet är kanske en Corvette Stingray C2 Cabriolet från 1966. Den svarta skönheten har stått gömd i en lada under lång tid, vilket damm, halm och fågelskit vittnar om. Bilen har en Big Block-V8 på 425 hästkrafter och en fyrväxlad manuell låda. En motsvarande modell i utställningsskick kan vara värd 1,5 miljoner, men den här bilen tros gå för under 400 000 kronor. 

Corvetten var inte den enda muskelbilen i samlingen. Den slapp känna sig ensam, för bredvid i ladan stod en Cadillac Coupe de Ville från 1960. Bilen är i sämre skick än Corvetten, och långt ifrån lika eftersökt. Den tros gå för så lite som 50 000 kronor på auktionen. 

Ingen bilsamling är komplett utan en Porsche – i Stoneacre Collection finns två. Pärlan i samlingen är en Porsche 911 3.2 Carrera från 1985. Bilen har en turbovinge och de klassiska Fuchs-fälgarna. Den tycks vara i originalskick och har dessutom fullstämplad servicebok fram tills för några år sedan. För mindre än 300 000 kronor kan den vara det perfekta renoveringsobjektet. Nummerskylten är sällsynt passande: C911 TJB.

För den som till äventyrs föredrar vattenkylning framför luftkylning finns en 996 Carrera från 2002 som bara gått drygt 10 000 mil. Den har de omdiskuterade ”stekta-ägg”-strålkastarna. Ett uppskattat pris på 100 000-130 000 kronor verkar ändå väl pessimistiskt. 

Ingen brittisk bilsamling utan en Aston Martin – bonden hade en Aston Martin DB7 Coupe från 1996 i sina gömmor. Bilen besiktigades så sent som 2017 och har gått 14 000 mil. Trots att den startar och går bedömer auktionshuset priset till så lite som 130 000 – 160 000 kronor.

Ett stort antal andra bilar finns också i samlingen, bland annat flera Mercedes SL, två Ford Escort RS Turbos och en Lotus Elan från 1969. De uppskattade priserna ligger väldigt lågt, en Mercedes SL bedöms gå för så lite som 50 000-70 000 kronor. Classic Car Auctions Christmas Sale går av stapeln lördagen den 9 december och då får vi se om priserna verkligen blir så här låga. 

LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester