Svensk miljardär säljer bilsamling värd 400 miljoner

En svensk miljardär säljer sin bilsamling värd över 400 miljoner kronor på auktion. Just nu ställs bilarna ut på exklusiva Artcurial i Paris. I samlingen finns ett antal superexklusiva Ferrari, Porsche och Mercedes. 

På försommaren ifjol sålde kungens bästis Aje Philipson sin otroliga samling med Ferraribilar på auktion. Nu kommer nyheten om att en ännu större svensk bilsamling är på väg att säljas. Det är en svensk miljardär som valt att sälja sin samling med 55 exklusiva bilar på Artcurials bilauktion i Monaco nästa år. Mannen bakom bilsamlingen har blivit miljardär på att skapa ett internationellt klädmärke i toppklass. 

Samlingen, som varit mer eller mindre hemlig och aldrig tidigare visats offentligt, består av 33 Porschar, de flesta är av 911-modell. Det finns dessutom 10 minutiöst renoverade Ferraribilar och flera Mercedes SL-bilar från 1950- och 1960-talen, varav ett par så kallade Måsvingar. 
– Det är en hyllning till det kräsna ögat och gränslösa passionen hos en man med en djup kärlek till estetik och design, säger Matthieu Lamoure, direktör för Artcurial Motorcars om den fantastiska samlingen. 

Samlingen kallas ”The W Collection: From Stockholm to Monaco”, och den uppskattas vara värd 35 miljoner euro, motsvarande 410 miljoner kronor. Samlaren har bestämt sig att sälja hela sin samling, utan reservationspris.

En av de allra mest exklusiva bilarna i samlingen är en Ferrari 250 GT Berlinetta SWB från 1962. Den uppskattas vara värd mellan 90 och 140 miljoner kronor. Måhända är Ferrari 250 GT California LWB ännu skönare att vila ögonen på. Den bilen beräknas vara värd mellan 80 och 115 miljoner kronor. Samlingen innehåller också flera Mercedes 300 SL, både med måsvinge och den vackra Roadster-modellen. 

Historien om bilsamlingen sträcker sig över ett halvt sekel. Samtidigt som mannen började samla bilar utvecklade han ett internationellt känt klädmärke. En av de första bilarna i samlingen var en Volvo P1800 S som kommer att ställas ut under försäljningen för att hylla mannens tidiga dagar som bilentusiast. 

Flera av Ferraribilarna ur bilsamlingen visas just nu uipp på Rétromobile-mässan i Paris från den 31 januari till den 4 februari 2024. Bilarna kom mer sedan att säljas av Artcurial i Monaco den 9 maj. 

LÄS MER: