Svenske miljardären köpte Ferrari för 30 miljoner – och en TukTuk

Han äger redan Sveriges finaste bilsamling värd över 500 miljoner kronor. Nu har kungens nyskilde kompis Aje Philipson gjort två helt olika men mycket speciella bilköp. En Ferrari Monza SP1 för 30 miljoner – och en TukTuk. 

Finansmannen Aje Philipson, 79, har varit en rubrikernas man i vinter. I början av november blev skilsmässan från Bathina Philipson, 44, offentlig. Aje Philipson äger Sveriges största och mest värdefulla bilsamlingar. Trots skilsmässan får Aje behålla alla sina 150 fordon i samlingen. Han hade ett äktenskapsförord med exfrun Bathina och parets alla ägodelar och pengar är enskild egendom. 

Bilsamlingen är en ansenlig del av kungakompisen Aje Philipsons förmögenhet. Aje var arvtagare till bilimperiet Philipsons och har byggt upp en samling på 150 bilar, många av dem är enormt värdefulla. 

– Jag är född i en bilhandlarfamilj , så det är ganska naturligt för mig att samla på bilar. En del ökar i värde, men det är inte målsättningen, jag har dem av nostalgiska skäl. De är inlåsta på flera olika ställen så jag kör dem sällan, jag går runt och klappar på dem, har Aje Philipson berättat för Expressen.

Zlatan och Per Gessle äger den tvåsitsiga varianten av Ferrari Monza. Aje Philipson valde den mer ovanliga ensitsiga SP1.

Nu visar det sig att Aje Philipson nyligen lagt till två helt olika fordon till samlingen som är värd över 500 miljoner kronor, kanske så mycket som en miljard kronor. I höst fick han leverans av en mycket exklusiv Ferrari. Det handlar om Sveriges enda Ferrari Monza SP1. En ensitsig version av Monza-modellen som även ägs av Zlatan och Per Gessle. Aje Philipson valde den ovanligare ensitsiga SP1-versionen. Bilen kostar omkring 30 miljoner kronor med svenska skatter. 

Ferrari Monza SP1 saknar vindruta och bara en person kan sitta i bilen. Ja, någon fru som behöver ha plats finns ju inte längre. Bilen har en V12-motor på 810 hästkrafter och toppfarten är över 350 km/h – utan vindruta. Accelerationen upp till 100 km/h går på endast 2,9 sekunder. 

Ett betydligt långsammare fordon har också lagts till samlingen nu i höst. Något oväntat köpte Aje Philipson en TukTuk från 1993, en total motsats till Ferrarin. Den thailändska trehjulingen har en tvåtaktsmotor på 30 hästkrafter och går inte fortare än 80 km/h. 

En Mercedes 540K från 1938 kan vara värd över 100 miljoner kronor. Foto: Wikipedia Commons

Sedan tidigare finns en del extremt värdefulla bilar i samlingen som nu omfattar 150 fordon. Den allra värdefullaste kan vara en Mercedes 540K från 1938. Den legendariska kompressor-Mercedesen kan vara värd över 100 miljoner kronor beroende på vilken version den är i. 

Redan tidigare ägde Aje Philipson hela tio Ferrari, och har en av Sveriges finaste samlingar i hård konkurrens med Per Gessle. Den allra värdefullaste är en Ferrari 500 Testarossa från 1956. Bilen kan vara värd 50-100 miljoner kronor. Samlingen innehåller flera andra extremt dyrbara Ferraribilar som är värda tiotals miljoner. 

Aje Philipson äger två Mercedes 300 SL – bilar som ligger en arvtagare till Philipson varmt om hjärtat.

Som gammal arvtagare till ett Mercedesimperium har Aje Philipson samlat på sig många av Mercedes mest legendariska bilar. Naturligtvis innehåller samlingen en Måsvinge-Mercedes, 300 SL. Även Roadster-modellen av 300 SL från 1963 finns i samlingen. 
– Min favorit är Mercedes 300 SL Roadster från 1963, jag har ägt den bilen ändå sedan den var ny, så den har jag speciella känslor för. Den bilen kör jag fortfarande med, har Aje berättat.

Lamborghini Miura är en av de finaste bilarna i samlingen.

Att vårda en så här stor bilsamling tar mycket tid och pengar i anspråk. Aje Philipson brukar visa upp sin samling för sina vänner, bland annat kung Carl XVI Gustaf, som själv har en fin bilsamling. Ajes samling skulle lätt kunna bli Sveriges finaste bilmuseum. Bland ögongodiset finns en Lamborghini Miura och en Diablo. Det finns även en Hummer H1 och en av de allra första Saabarna som lämnade fabriken 1950. 
– Jag funderar aldrig på vad samlingen är värd, för jag tänker aldrig sälja den, jag brukar visa den för mina kompisar, har Aje kommenterat.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester