Apple tar över alla skärmar i din bil – här är nya systemet

Apple Car Play vill ta över hela instrumentpanelen på din bil. Hittills har bilens instrument varit en fredad zon för biltillverkarna, men nu vill Apple ta över alla kontroller. 

Mycket talar för att våra bilar håller på att gå samma väg som telefonerna. Endera kommer du att ha ett Apple-system i bilen eller ett Google-system. Många biltillverkare har slagits för att ha sina egna system, men nu har 14 biltillverkare gått med på att köra ett utökat Apple Car Play i sina bilar. 

Snart är det Applesystemet som visar hastigheten i bilen, åtminstone för den som har en iPhone.

Apple presenterar nu ett kommande CarPlay system som suddar ut gränsen mellan bilens eget system och Applesystemet. Apple nöjer sig inte längre med några små appar i mittkonsolen, utan nu vill de även drifta hastighetsmätare och styrsystem för bilen. Det här är en nyhet som kan förändra hela bilbranschen, då många tillverkare lägger ner miljardbelopp på att utveckla egna infotainmentsystem. 

Apples plan är att alla skärmar i din bil ska styras av Appel CarPlay redan från och med nästa år. Det nya systemet kan ta över gränssnittet både i instrumentklustret och på mittkonsolen, och föraren kan välja på ett stort antal utseenden och gränssnitt. Apple hämtar till och med in hastighet, varvtal, tankvolym, motortemperatur och körsträcka. 

Apparna från din mobil speglas i bilens skärm, ännu mer sömlöst än tidigare.

14 biltillverkare har redan anslutit sig: Audi, BMW, Mercedes och Porsche, Volvo, Renault, Polestar, Honda, ,Acura, Nissan och Infiniti, Jaguar, Land Rover, Ford och Lincoln. Vissa av dessa tillverkare har redan Google-system eller helt egna system. Carplay ska inte ersätta bilens eget infotainmentsystem. Tanken är att den är ett alternativ för den som har en iPhone och vill integrera sömlöst med bilen. Men klart är att matchen om bilens datasystem hårdnar mellan biltillverkarna och IT-jättarna.