Har 150 milj i lön – nu sågas Mercedes svenske vd

Kritiken hårdnar mot Mercedes svenska vd Ola Källenius som har en årslön på 150 miljoner kronor. Många av biltillverkarens investerare känner sig oroliga inför framtiden.
– Ledningen verkar helt oförberedd på den försvagade efterfrågan, säger en representant från en av de 20 största aktieägarna i DAX-koncernen till Handelsblatt. 

Ola Källenius från Västervik har i dag ett av världens mest inflytelserika jobb. Svensken gick från att vara praktikant till att bli vd för hela Mercedes. Ifjol hade han en årslön på 150 miljoner kronor. Sedan han tog över positionen 2019 har hans ledarskap beskrivits som “obestritt” och förra året belönades han med ett förlängt kontrakt till 2029. Men nu får han och Mercedesledningen utstå stark kritik.

De senaste åren har Mercedes imponerat med sin avkastning och generösa utdelningar. Men redan innan företaget officiellt publicerat de finansiella resultaten för årets tredje kvartal har det växt fram ett starkt ifrågasättande av Ola Källenius. 

Ola Källenius har varit vd för Mercedes i fem år.
Ola Källenius bakom ratten på elektriska Geländewagen, här tillsammans med Marie Serneholt.

Mercedes bilförsäljningen går just nu trögt och försäljningsiffrorna och vinsterna krymper, vilket har gjort många investerare oroliga. Moritz Kronenberg från Union Investment kallar situationen Mercedes befinner sig i för en “katastrof” och tycker Mercedes svenska vd:s lyxstrategi är en stor anledning bakom de negativa siffrorna.
– Marginallöftet är skakigt och det ambitiösa lyxfokuset har nått sina gränser, säger Moritz Kronenberg från Union Investment, till Handelsblatt. 

Men Källenius och resten av Mercedesledningen försöker redan nu vidta motåtgärder. För att kunna stödja en utdelning överväger de att höja utbildningsgraden från 40 till 50 procent för att hålla investerarna nöjda. 

Karin Rådström vd för Daimler Trucks.

Något som skulle kunna möjliggöra en sådan utdelning hade varit att sälja aktier i Daimler Trucks. Ett företag som också har en svensk vd, nämligen Karin Rådström som tidigare varit chef för Scania. Även Mercedes nästa sparprogram håller redan nu på att förberedas.
– Vi kommer att spara hårdare, säger en ekonomichef hos koncernen till Handelsblatt.
LÄS MER: