Svensk bilprovare tog mutor – dömd till fängelse

Ny skandal med mutor skakar bilbesiktningen. En besiktningsman har dömts till fängelse.
– Ingen av oss vill ha det här i branschen, säger Tord Fornander, ordförande för fordonsbesiktningsbranschen.

En besiktningsman i Uppsala avslöjades ha tagit mutor för att godkänna 13 bilar. I tingsrätten dömdes han till ett års fängelse. Men i hovrätten skärptes straffet med ytterligare fyra månader.
– Det här är verkligen inte bra, men det är bra att man jobbar med att de blir fällda. Vi samarbetar med polisen och Transportstyrelsen, säger Tord Fornander.

Besiktningsmannen som verkade i Uppsala avslöjades med att ha godkänt 13 bilar som inte ens varit på stationen. Enligt domen hade han tagit emot allt från några hundralappar till ett par tusen kronor per bil.
Inför tingsrätten påstod mannen att han blivit hotad av några män med skorpiontatueringar. Men det trodde man inte på. Däremot ansåg inte rätten det för bevisat bortom allt rimligt tvivel att han gjort detta systematiskt.

Den bilden delas inte av hovrätten som såg en tydlig tendens att mannen satt detta i system, därför blev straffet hårdare. Samtidigt har fyra andra besiktningsmän från företaget Besikta avslöjats med att ha tagit mutor för att godkänna bilar. Man tror att det kan röra sig om hundratals fordon. Just nu pågår en internutredning.
– Det har varit några ärenden som kommit upp. Men det är bra att de blir fällda, vi arbetar hårt mot fusk och har nolltolerans, säger Tord Fornander.

Om besiktningsbranschen fattar misstanke om muta, vänder man sig alltid till polisen. Branschen är tydlig med sin inställning. En diskussion kring privata besiktningsfirmor är något som man inte vill ha.
– Vi polisanmäler alltid när det här händer och det är bra att polisen har fått resurser att utreda dem så att ärendena inte bara blir avskrivna, säger Tord Fornander.

Han lovar alla svenska bilister som samtidigt är kunder hos besiktningsfirmor att man arbetar hårt för att få bort detta.
– Ingen av oss vill ha det här i branschen och jag kan lova alla att vi arbetar hårt för att få bort allt sådant, säger Tord Fornander.

Enligt hovrättsdomen ser man allvarligt på fallet. Uppsalamannen dömdes för mutbrott och tjänstefel, i domen står också att den dömda bidragit till en sämre trafiksäkerhet.
LÄS MER: