Sveriges första mack – enbart för elbilar

Tiderna förändras. Sista bensinmacken i Sverige har byggts, sade nyligen en OKQ8-chef. Istället byggs nu Sveriges första elbilsmack.

Mackdöden sveper över Sverige och enbart i år har ett stort antal bensinmackar dukat under. I Värmland har flera OKQ8-stationer lagts ner.
– Jag tror att den sista bensinmacken är byggd i Sverige, sade OK Värmland vd Thomas Andersson

Men som vanligt, den enes död blir den andres bröd. Nu byggs istället Sveriges allra första elbilsmack. Trots en tillfällig svacka för elbilar håller de på att ta över våra vägar. Fredagen den 18 oktober togs första spadtaget för en ny stor elbilsmack i Bredasten i Värnamo. Vid E4 och Väg 27 går det inte att få bensin, däremot ladda hos Ionity med 350 kW. 

Det här med kilowatt är vår tids svar på oktan.  I stället för bensin- och dieselpumpar kommer det att stå 16 supersnabbladdare på platsen, under tak. Bilar med bensin- och dieselmotor är inte portade, men någon soppa erbjuds inte.  

Dessutom sätter Frendo upp en stor servicestation där du kan köp det mesta, dock inte bensin, tändstift eller motorolja. Visserligen laddar de nyaste elbilarna snabbt, men elbilister hinner oftast äta en snabbmat, fikabröd och dricka kaffe. 

– Att vi på Nivika nu får vara med och skapa Sveriges första elbilsmack tillsammans med IONITY och Frendo är något vi är oerhört stolta över. Detta projekt ligger helt i linje med vår vision att bidra till en mer hållbar samhällsutveckling. Vi ser Bredasten som en central hubb för framtidens transport-infrastruktur, säger Sverker Källgården, VD på Nivika Fastigheter AB (publ).

Ionity hoppas kunna ta upp kampen med Teslas superchargers genom den nya macken. 
– Vi är stolta över att samarbeta med Nivika i detta banbrytande projekt. Med vår ultrasnabba laddningsteknik kan förare snabbt och smidigt ladda sina elfordon, vilket bidrar till en snabbare övergång till elektrifierade transporter. Tillsammans sätter vi en ny standard för hållbar mobilitet i Sverige, säger Martin Risberg, Country Manager Nordics & Baltics för Ionity.

Elbilsmacken kommer att erbjuda en rad bekväma faciliteter för resenärer och elbilsförare under deras laddningspauser. Det blir måltider, snacks, varma och kalla drycker, toalett och trådlöst internet.  
– Vi har under några års tid tittat på möjligheten att skapa en elbilsmack och är nu väldigt stolta och glada över att kunna genomföra detta tillsammans med Nivika och IONITY. Vi har under över 35 års tid drivit vanliga bensinmackar inom vår koncern och ser nu detta som ett naturligt steg att vara med och forma framtidens hållbara servicestationer, säger Magnus Strömberg, VD Hotel Vidöstern Värnamo.
LÄS MER: