Hjulen stack ut – fick böter för att ha parkerat i terräng

Gunnar Norberg parkerade utmed tomtgränsen. Men hjulen stack ut någon decimeter på en grusuta. På morgonen hade han fått 1300 kronor i böter för att ”ha parkerat i terrängen”.
– Jag hade två hjul utanför, vi har bott här i 40 år och aldrig varit med om något liknande, säger Gunnar Norberg.

Han är inte den enda Stuvstabon i Huddinge som hemsöks av nitiska parkeringsvakter. Hela sommaren har folk lappats till vansinnets yttersta gräns. Nu är folk i upprorstillstånd eftersom parkeringsvakterna lappar folk om hjulen står det minsta utanför gatan.
– Vi skulle få gäster och jag parkerade precis utanför min tomt, längs vår mur. Där finns ett utrymme på ungefär 30 centimeter med grus mellan gatan och muren, säger Gunnar Norberg.

Det är en tunn grusbelagd sträcka mellan Villagatans gräns och Gunnars tomt. Den menar parkeringsvakten att man kan kalla för terräng.
– Jag ställde mig så nära muren det gick för att inte vara i vägen för annan trafik, men för det fick jag böter, säger Gunnar Norberg.

Kvällen var trevlig och de åt middag och drack lite vin med sina gamla bekanta. Men på morgonen fick Gunnar en smärre chock. På hans vindruta fanns en gul lapp fastsatt.
– Jag tittade på den och det stod att jag parkerade i terrängen och skulle böta 1300 kronor för detta, säger Gunnar Norberg.

En del av grannarna på Villagatan har asfalterat hela vägen från sin tomtgräns till gatan.
– De får inga böter, så det innebär att jag behöver asfaltera ett par rutor för att det inte ska räknas som terräng, det här är inte ens gräs, det är bara grus, säger Gunnar Norberg.

Han är inte ensam om det här. Hela sommaren har folk lappats i villaområdena. Därför är det inte konstigt att de boende har blivit förbannade. Att man parkerar längs med den egna tomten är väldigt vanligt. Och att parkeringsbolaget kallar detta för terräng gör folk rasande.
– Det har blivit ett fasligt liv över det här, men det är inte konstigt. Det är inte riktigt klokt hur de beter sig på parkeringsbolagen. Inte heller går det att få rätt mot dem heller, säger Gunnar Norberg.

Han vände sig genast till Huddinge kommun för att bestrida den märkliga boten.
– Men där svarade man bara att de hyrt ut tjänsten till ett privat bolag, jag kommer inte ens ihåg vad de heter, det står heller inte på böteslappen, säger Gunnar Norberg.

Han har betalat böterna. Men vill gärna att så många som möjligt får reda på vad som hänt.
– Det behöver komma till en förändring, vi har bott här i över 40 år och har aldrig sett maken till något liknande, säger Gunnar Norberg.
LÄS MER: