Stor bensinmack övergiven: ”Finns inte för alltid”

Mackdöden sveper som en epidemi över landet. I värmländska Hagfors säljs en övergiven OKQ8-mack efter konkurs. Som ett öde monument över en epok som går i graven.
– Bensinmackar kommer inte att finnas för alltid, det finns ett politiskt beslut på att de fossila bränslena ska fasas ut, så vi kommer att få se mer, säger Thomas Andersson, vd för OK i Värmland.

I våras drabbades människorna i det lite avsides Hagfors av beskedet att deras kära gamla OK-mack läggs ner efter en konkurs. Många var arga och skrev på sociala medier om hur neddragningarna drabbar landsbygden.
– Det är dålig lönsamhet i bensinbranschen, omställningen till elektriska gör att volymerna går ner och dessutom en hel del kostnadsökningar. Det är de mindre orterna som drabbas först, säger Thomas Andersson, VD för OK i Värmland.

Men det är inte bara Hagfors som drabbas, snart ska även Munkfors och Skoghall svepas med och få lapp på luckan.
– Vi har aviserat det tidigare, det är ingen lönsamhet och vi är tvungna att göra så här. Men automatstationerna kommer att finnas kvar, säger Thomas Andersson.

OK, i Värmland har vi inget beslut på fler mackar i dagsläget. Men i framtiden kommer vi att få se allt fler bensinmackar slå igen. Och de har ofta varit navet i det lilla samhället, en samlingspunkt som varit viktig för människor.
– Bensinmackar kommer inte att finnas för alltid, det finns ett politiskt beslut på att de fossila bränslena ska fasas ut, så vi kommer att få se mer, säger Thomas Andersson.

För Hagfors var det ett tungt besked. Orten kämpar med näbbar och klor för att överleva. Nedläggningen av OK-macken där är ett påbud för resten av landet om vad som ska komma.
– Det är så jag säger till folk, köp inte allt på nätet om du vill att de lokala företagen ska överleva, säger Kent Söderberg, ordförande i Företagarna Hagfors.

Nu arbetar mäklaren Husman Hagberg nu med att hitta en ny ägare till lokalerna. Priset på den gamla macken är satt till 1,5 miljoner kronor. Förhoppningsvis finns det ett nytt liv för bensinmacken.
– Jag lade ut den till försäljning i måndags, det finns bra ytor. Det finns olika lokaler som kan användas av flera hyresgäster, verkstad och automathallar, säger mäklaren Per Olof Henriksson.

Därför heter det bensinmack

En av de första bensinmackarna i Sverige hette AB Mack efter begynnelsebokstäverna i grundarna: Matthiasson – Andersson – Collin och Kay, bensinmack har därefter blivit allmänt vedertaget. 
LÄS MER: