Tesla åker hem till sjukskrivna: ”Blev aggressiva”

Tesla i Tyskland spårar upp sjukskrivna i hemmet för att se om de verkligen är sjuika. Det får fackförbundet att rasa.
– Vi åkte hem till ett utvalt antal, några av dem kunde vi inte hitta, medan andra blev mycket aggressiva, fsäger fabrikschefen André Thierig.

Under sommaren har sjukfrånvaron i Teslas fabrik i Grünheide utanför Berlin ibland skvalpat omkring 15 procent. Det är på tok för mycket dundrar fabriksledningen och tog till drastiska åtgärder. 
– Vi informerade alla anställda på ett personalmöte och de tyckte det lät bra, man har varit frustrerad över den höga sjukfrånvaron bland sina kolleger, säger fabrikschefen André Thierig, enligt Süddeutsche Zeitung.

HR-avdelningen tillsammans med personalcheferna satte sig ner och gick igenom listorna på sina anställda. Då hittade man 200 personer som inte varit på arbetet en enda dag det här året och ändå fick lön. Dessa förnyade sin sjukskrivning i genomsnitt var sjätte vecka.
– Vi åkte hem till ett utvalt antal, några av dem kunde vi inte hitta, medan andra blev mycket aggressiva, förklarar André Thierig.

När facket IG Metall fick höra talas om det här blev man mycket upprörda. Tesla är inte anslutna till kollektivavtalen och facket har ett kritiskt granskande öga mot fabriken utanför Berlin.
– Det är inte acceptabelt, man utsätter de sjuka för press och ökar arbetsbelastningen för de som är friska, säger Dirk Schultze från IG Metall.

Men Tesla försvarar sitt agerande med att det inte är något ovanligt med hembesök. Enligt dem gör fler tyska företag på det viset. Och att man är tvungen att se över sin höga sjukfrånvaro och kanske försöka hjälpa dem.

Men det biter inte på facket som kräver att de genast lägger av mitt sitt förmyndarbeteende.
– Om fredagar och sena skift ökar sjukfrånvaron med fem procent, kontrar Tesla. 
De båda parterna verkar inte komma överens. Men samtidigt har Teslafabriken i Grünheide även 1500 tillfälligt anställda, enligt företaget ligger sjukfrånvaron hos dem bara kring två procent.