Annelie sålde lägenheten – lever i husbil: ”Pirrigt”

Annelie Gripenberg förverkligade sin dröm och sålde lägenheten och köpte en husbil. Nu bor hon i sitt nya rullande äventyr. Frihetens resa genom Europa har startat när hösten smyger sig fram.
– Det är en dröm som jag har haft länge, säger hon.
 

Vi pratar med Annelie när hon rullar av färjan i tyska Puttgarden. Hela kontinenten ligger framför henne och ett äventyr som fortfarande är en oskriven bok.
– Mina barn är stora och har sina egna liv, jag har inga barnbarn ännu och tycker att det fanns lite tid för mig själv, säger Annelie.

Det har hon drömt om länge. Men det här äventyret har inte varit möjligt förrän nu efter en skilsmässa.
– Min man tyckte inte om husbilar, då reste vi på ett annat sätt. Men så separerade vi och jag kände inte att jag ville vara kvar i Göteborg. Då köpte jag den här husbilen för bara några veckor sedan, säger Annelie.

Lägenheten såldes och hon investerade i en Sun Living med solpaneler på taket så att hon inte skulle vara beroende av elektricitet. 
– Jag har aldrig kört husbil tidigare och var lite orolig över att ratta ett så stort fordon. Men den här är lite smalare än vad husbilar brukar vara. Sedan provkörde jag ett tag i Göteborg innan det var dags att åka, säger Annelie.

Resan började i söndags. Då startade hon husbilen och rullade ut från Göteborg. Nära och kära stod och vinkade av henne, ingen vet när de får se Annelie igen. Hon som tagit sikte på Europas sydspets och inte vet när hon kommer hem igen.
– Vi hade en liten brunch vid Näs fabriker här i Göteborg, det var mina barn och några andra. Därefter åkte jag och det kändes väldigt bra och lite pirrigt får man säga, säger Annelie.

Hon tänker inte stressa på den här resan. Första anhalt blev redan i den halländska kustpärlan Falkenberg. 
– Där sov jag faktiskt i två nätter och förberedde mig. Sedan bar det av söderut, genom Skåne och över bron till Danmark. I går natt sov jag i Rödby och idag blev färjan över till Puttgarden. Man kan säga att det är nu allt börjar, säger Annelie.

Hon har ett dimmigt mål i sikte. Den spanska solkusten hägrar, men Annelie Gripenberg tänker inte stressa dit. På sin väg kommer hon att passera mängder med spännande platser. 
– Planen är att komma ner till trakten kring Alicante och sedan ta det lite lugnt där fram till jul. Sedan får vi se, jag ska nog se mig om lite, kanske blir det en tur till Portugal. Men jag har ingen brådska och får se vad som händer på vägen, det finns ingen tidsplan eller så, säger Annelie. 

Även om hon inte har fyllt 60 år ännu har Annelie redan arkiverat sitt yrkesliv. Nu ser hon istället fram mot pigga och vitala år som väntar med husbilen.
– Jag har jobbat först på bank och sedan som fastighetsmäklare i 25 år. Sedan dök det upp en möjlighet att gå i pension lite tidigare och jag har tagit den. Men ändå jobbar jag fortfarande lite grann, men det går att göra med datorn från husbilen, berättar hon.

Framtiden är oviss och det passar den här äventyrliga göteborgskan. 
– Egentligen har jag ingen direkt tanke på hur länge jag ska åka runt. Men först och främst ett år, sedan får vi se. Jag har mina saker magasinerade i Göteborg. Det här var också ett bra tillfälle att rensa och göra sig av med en hel del gammal bråte. Så allt jag behöver finns nu i den här husbilen.

Det är ett rullande hem. Husbilen som tar henne genom Europa har alla tänkbara bekvämligheter.
– Jag tycker om att ta hemmet med mig när jag åker, det är en frihetskänsla. Sedan är det skönt att ha saker som kylskåp och annat, säger Annelie.

Varje dag kommer hon att hamna på en ny plats. Länder passerar under hennes hjul och nya språk talas på bensinmackarna. Annelie Gripenberg tänker uppleva Europa nu när lugnet lagt sig, semestrarna har tagit slut och det inte är några köer till attraktionerna. 
– I går när jag kom fram var jag trött och gick och la mig direkt. Men min tanke är att det ska bli spännande att uppleva alla nya platser. Men det är sådant  man får se, jag tar dagen som den kommer, säger Annelie. 

Under tiden hon puttrar fram på vägarna lyssnar Annelie på ljudböcker.
– Det är ett bra tillfälle att upptäcka ljudboken, innan har jag bara läst i fysisk form, men det här blir något nytt.

Ett bra boktips till henne är John Steinbecks “På resa med Charlie”. Nobelpristagaren och författaren till “Vredens Druvor”, köper sig en husbil när barnen blir stora. Den fyller han med sprit och sin pudel Charlie och upptäcker USA under ett helt år.
– Det låter spännande, säger Annelie och skrattar. 
LÄS MER: