VW säger upp kollektivavtal: ”Historisk attack”

Volkswagen har sagt upp bilbyggarnas kollektivavtal. De har inte längre garanterade arbetstillfällen. 
– Vi kommer att häftigt försvara oss mot denna historiska attack mot våra jobb, säger IG-metallchefen Thorsten Gröger. 

Konturerna i Volkswagens stora sparpaket i Tyskland börjar nu klarna. Företaget har meddelat att de behöver göra sig av med personal motsvarande två fabriker. Bilmärket Volkswagen har 130 000 anställda i Tyskland. Totalt i Volkswagen Group finns 300 000 anställda. 

Volkswagens ledning har enligt Automobilwoche nu sagt upp företagets kollektivavtal. Det är första steget mot att ta bort ett anställningsskydd som gällt på företaget i 30 år. Enligt företagsrådet, som är ett tyskt system för medbestämmande, är steget ett “brytande av ett tabu”. De förväntar sig nu en  “historisk uppgörelse”med VW-gruppens högsta chef Oliver Blume (bilden ovan).

Anställningstryggheten är nu borta för Volkswagens arbetare i Tyskland. Ledningen har sagt upp deras kollektivavtal.
Facket beskriver det uppsagda kollektivavtalet som en historisk attack på jobben. Ännu har inga förhandlingar med vd Thomas Schäfer startat.

– Med en aldrig tidigare skådad attack mot det gemensamma, historiska kollektivavtal presenterar Volkswagen medbestämmande med ett av de största testerna i företagets historia, säger Thorsten Gröger, distriktschef för IG Metall, till Automobilwoche. 

Efter uppsägningen av kollektivavtalet tros de första uppsägningarna kunna komma i mitten av 2025. Det tidigare avtalet garanterade jobben fram till 2029. Uppsägningarna är inte enkla att genomföra för Volkswagen, bland annat har arbetstagarrådet hälften av platserna i företagets styrelse. Dessutom äger delstaten Niedersachsen 20 procent av aktierna och det ställer sig ofta på fackets sida. 
LÄS MER: