Polestars vd byts ut – ersätts av maratonlöpare

Polestar byter ut sin vd Thomas Ingenlath, 60. Opels tidigare vd Michael Lohscheller, 55, tar över och ska rädda det pressade bolaget. Nye vd:n har klarat 120 maratonlopp.
– Jag ser fram emot att bygga vidare på den starka grunden och fortsätta att accelerera vår utveckling, säger Lohscheller.

Polestars aktier har stigit kraftigt de senaste veckorna och inatt steg aktien med ytterligare 9,7 procent. Nu kommer nyheten att bolagets vd sedan sju år tillbaka byts ut. Enligt ett pressmeddelande från Polestar har Thomas Ingenlath valt att avgå, men enligt Ekot fick han sparken från sitt jobb. Ingenlath var tidigare designchef för Volvo Cars. Förändringen gäller från och med 1 oktober 2024. Efter att nyheten blivit känd föll Polestar aktie med 10 procent på Nasdaqbörsen på onsdagen.

Ny vd för Polestar blir Michael Lohscheller, som tidigare har varit vd för Opel, VinFast och Nikola. Han får flera utmaningar att brottas med. Något som passar tysken, som klarat av 120 marathonlopp och har ett maratonrekord på under tre timmar. Polestar går med kraftiga förluster och behöver nytt kapital. Dessutom har märkets Kinatillverkade modeller belagts med stora strafftullar i EU, USA och Kanada. 

Michael Lohscheller har bland annat varit vd på Opel och Nikola.
Polestars nya vd Michael Lohscheller (t v) har klarat Hamburg Marathon på 2:54, en mycket respektabel tid. Foto: Opel

– Geely förblir djupt engagerade i Polestars fortsatta succé och med Michael vid rodret, tillsammans med en dynamisk ledningsgrupp, är vi väl positionerade för fortsatt innovation och tillväxt, säger  har en lång erfarenhet från fordonsindustrin, särskilt från att skala upp och att navigera företag på konkurrensutsatta marknader. Polestar kommer de närmaste åren att genomföra en ambitiös expansion av sin globala närvaro och befästa sin ledarposition på marknaden för elektriska premiumbilar, säger Winfried Vahland, Polestars tillträdande styrelseordförande.

Thomas Ingenlath lämnar nu bilmärket han byggt upp från grunden under sju utmanande år. 
– Jag är mycket stolt över vad vi har åstadkommit tillsammans under de senaste sju åren. Vi hade en vision om ett elektriskt premiumbilmärke med design och prestanda som de mest centrala attributen. Och vi lyckades, drömmen blev verklighet. Polestar är idag det enda renodlade globala elbilsmärket i premiumsegmentet, vi har nyligen lanserat Polestar 3 och Polestar 4 och vi producerar nu bilar på två kontinenter. Tack alla som bidragit på resan, det har varit en en-gång-i livet-möjlighet att bygga upp detta varumärke med er alla. Jag önskar Michael och företaget lycka till i Polestars kommande kapitel, säger Ingenlath i ett uttalande. 

Nye vd:n Michael Lohscheller är en garvad chef inom bilindustrin som tidigare lett Opel, dessutom van att klara av marathonlopp på löpande band.
– Jag är hedrad över att få ansluta till Polestar vid en så spännande tidpunkt i företagets historia. Polestar har redan idag etablerat sig som ett av de mest åtråvärda och innovativa varumärkena inom elbilssegmentet och jag ser fram emot att bygga vidare på den starka grunden och fortsätta att accelerera vår utveckling, säger Lohscheller.
LÄS MER: