Experten: Moderna klassiker som kan bli superklipp

Att köpa en bil som en bra investering är något många drömmer om, men kan vara väldigt svårt att förutspå. Bilfantasten och youtubern Matthew Goodwin som driver kanalen High Peak Auto avslöjar nu vilka bilar han tror är framtida klassiker – och vilka som kan att öka mycket i värde. 
– Jag tror att bilarna bara kommer stiga i värde de närmaste åren, säger Goodwin i videon.

Den brittiska youtubern och bilentusiasten Matthew Goodwin driver Youtube-kanalen High Peak Auto. Goodwins kanal går ut på att hitta begagnade bilfynd som han fixar upp och säljer för ett högre pris.

I en video har nu Goodwin plockat ut en handfull bilmodeller som idag kan köpas för en billig peng – men som framöver kan stiga rejält i värde. Han letar efter de bästa budgetvänliga framtida klassikerna som är roliga att äga men som också kan vara en bra investering.

BMW 7-serie E38

Den första bilen som hamnar på listan är BMW:s 7 -serie från 90-talet, närmare bestämt E38. E38:an byggdes mellan 1994 och 2001, och youtubern säger i videon att:
– Det är en vacker bil som jag beundrat väldigt länge nu – de har åldrats fint och har enkla, eleganta linjer. Goodwin rekommenderar 728i med 2,8-litersmotorn för låga driftskostnader, men säger samtidigt att priserna på denna modell redan börjat stiga. Han säger också att:
– Jag tror att bilen bara kommer stiga i värde de närmaste åren.

BMW Z4

Nästa bil är en annan modell från den bayerska biltillverkaren. BMW Z4 är nämligen en annan bil Matt Goodwin tror kommer bli en framtida klassiker. Man kan plocka upp en Z4 otroligt billigt, men Goodwin rekommenderar exemplar från 3 000 pund, motsvarande drygt 40 000 kronor. Dessutom rekommenderas den sexcylindriga motorn i kombination med M-Sport-paketet.

Mercedes E-klass Cabriolet

Är man villig att spendera lite mer kan E-klass Cabriolet vara ett alternativ. Speciellt W124-generationen som anses vara en av de mest välbyggda och högkvalitativa versioner av E-klass.
– Man kommer få otroligt mycket bil för pengarna, dessutom är det en säker plats att investera pengarna på, om fem eller tio år kommer den vara värd mycket pengar, säger Goodwin i Youtube-videon. Han rekommenderar dock potentiella köpare att se till att bilen har en fullständig servicehistorik och är utan rost.

Saab 900 Cabriolet

Klassiska bilfans som letar efter något lite annorlunda kan försöka leta efter en Saab 900, framför allt cabrioletversionen. Det var i början av 80-talet som USA-vd:n för Saab-Scania föreslog att en cabrioletversion av 900 borde utvecklas. Med designchefen Björn Envall i spetsen tog man ett vinnande koncept, kapade taket och satte på en sufflett. Bilen blev en succé och förekom i flertalet filmer som High Fidelity, Livet från den ljusa sidan, Dum och dummare och Seinfeld. Trots tidigare prisuppgångar tror Matt Goodwin att priserna kommer att fortsätta öka. Han säger dock att det kan vara svårt att hitta reservdelar och bilmekaniker till gamla Saab-modeller.

Range Rover P38

Vill man få så mycket lyx som möjligt på en tajt budget, ska man spana in en Range Rover P38. Andra generationens Range Rover tillverkades mellan 1994 och 2002 och anses idag vara underskattad av många Land Rover-fans. Matt Goodwin förutspår att modellen kommer att stiga i värde under de närmaste åren. Efter att ha hittat ett exemplar till salu för bara 2 800 pund, motsvarande cirka 37 500 kronor, säger han:
– Om fem eller tio år kommer du inte att kunna få en av dessa för mindre än 10 000 pund. Han tillägger:
– Jag tycker att P38 definitivt är ett bra exempel på en billig modern klassiker som är värd att köpa innan priserna stiger.

LÄS MER: